Több lakás épül a kedvezmények kombinálásával

Putsay Gábor – 2016.03.21. 01:16 –

A családi otthonteremtési ked­vezmény (csok) és a korábbi lakás­takarékpénztári megtakarítások is felhasználhatók önrészként a nemzeti otthonteremtési közösségekben (nok) – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.
Szerinte ezek az eszközök jól kombinálhatók, és együttesen segítik azt, hogy több lakás épüljön. Az államtitkár szerint az ellenzéki állításokkal szemben a nokok nem fogyasztói csoportok, mert szigorú előírások vonatkoznak rájuk. Pilótajátékról sincs szó, mivel annak lényege, hogy mindig újabb tagok léphetnek be, azonban a noknál zárt a taglétszám. Kifejtette: nem a lakásokat sorsolják, hanem azt, hogy a nok tagok milyen sorrendben jussanak lakáshoz. Ez vagy licit, vagy sorsolás útján dől el, de a tízéves futamidő végére mindenki lakáshoz jut.

Összességében hárommillió forintos támogatásról van szó, ha valaki annyit fizet be, hogy háromszázezer forintos állami támogatást kapjon mellé. Kitért arra, hogy a kormány elsősorban nem az Országos Betétbiztosítási Alap segítségével biztosít szigorú követelményeket a nok esetében, hanem egyebek mellett azzal, hogy a szervezőknek százmillió forintos alaptőkével kell rendelkezniük, háromszázalékos tartalékot kell képezniük, és a vezetőkre szigorú összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak.