Tizennégy diáklány tragikus halála egy buszbalesetben

Magyar fiú is megsérült a megrázó tragédiában

Forró Péter – 2016.03.21. 00:53 –

Egy magyar diák is megsérült, amikor külföldi egyetemisták busza felborult Spanyolországban. A balesetnek sok halottja és sérültje van.
Tizennégy cserediák – valamennyi lány – halt meg abban a buszbalesetben, amely tegnap hajnalban történt a spanyol Tarragona közelében. Az autóbuszon többségében 22 és 29 év közötti, a barcelonai egyetemen az Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatók utaztak.

A diákok a hagyományos tűzijátékünnepen, a Fallason vettek részt Valen­ciában és onnan tartottak Barcelonába, amikor a járművük ismeretlen okból áttért a szemközti sávba. Legalább harminc sérültet a tarragonai kórházban ápolnak – róluk annyit tudni, hogy van köztük norvég, angol, svájci és ukrán nemzetiségű. Az első jelentések még arról szóltak, hogy három magyar sérültje is van a tragédiának. Egy 20 éves lányról, valamint egy 23 és egy 24 éves fiúról szóltak a hírek, akik könnyebben sérültek meg. Később kiderült, egy magyar sérült van: egy 24 éves fiúnak tört el mindkét keze, őt kórházba szállították.

Valószínűleg a sofőr figyelmetlensége okozhatta a tragédiát. Jordi Jane, Katalónia régió belügyminisztere közölte, a busz olyan erővel csapódott a szalagkorlátnak, hogy az visszadobta az út túloldalára, ahol nekiütközött egy szemből érkező autónak, majd felborult. A buszsofőr túlélte a balesetet, őt a helyi rendőrségre szállították, ahol kihallgatják. Drog- és alkoholtesztje negatív lett, és kiderült, tizenhét éve dolgozott sofőrként, és ez volt az első balesete.

Carles Puigdemont katalán kormányfő kétnapos gyászt rendelt el.