Ezüstérmes lett a vb-n Márton Anita

Atlétika. Tizenhét év után bravúros teljesítménnyel újra van magyar dobogós a fedett pályás világbajnokságon, Portlandben

Salánki Miklós – 2016.03.21. 00:49 –

Több mint másfél évtized után állhatott fel magyar atléta fedett pályás világbajnokságon a dobogóra, a súlylökő Márton Anita országos csúccsal ezüstérmes lett Portlandben, ahol Zsivoczky-Farkas Györgyi ötpróbában ötödikként végzett.

Magyar szempontból kellemes meglepetéssel kezdődött a portlandi fedett pályás atlétikai világbajnokság, mert Zsivoczky-Farkas Györgyi az ötödik lett a nehéz, összetett versenyszámban, az ötpróbában. A Bp. Honvéd atlétája súlylökésben (14,54 m) és távolugrásban (6,28 m) megjavította, magasugrásban beállította (185 cm) pályafutása eddigi fedett pályás legjobbját. Zsivoczky Attila tanítványa kiváló eredményeivel igazolta, hogy eddig jól sikerült a felkészülése a nyári riói olimpiára.

Érmet reméltünk a súlylökő Európa-bajnok Márton Anitától, aki már többször igazolta, hogy a tét nem lenyomja, hanem feldobja, s a világversenyeken képes megjavítani a legjobbját. A Békéscsabai AC súlylökője háromszor dobta túl a döntőben a 19 métert, s óriási csatát vívott a szám két favoritjával, az amerikai Michelle Carterrel, valamint a kétszeres olim­piai és többszörös világbajnok új-zélandi Valerie Adamsszel. Eperjesi László tanítványa a hatodik sorozatban 19,33 méteres országos rekorddal átvette a vezetést. Azonban a hazai szurkolók örömére Carter az utolsó, 20,21 méteres dobásával megnyerte a vb-t Márton előtt, míg a címvédő Adams 19,25-tel harmadik lett.

Márton Anita bravúros teljesítményével a magyar atlétika hatodik fedett pályás vb-érmét szerezte meg, köztük a második ezüstérmet, s egyúttal 1999 óta az első dobogós helyet. „Még nem igazán tudtam feldolgozni, hogy ezüstérmes vagyok – nyilatkozta a Szegeden élő atlétanő. – Három héttel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy dobogóra állok, aztán az utolsó időszakban már voltak biztató jelek. A verseny után annyi gratulációt kaptam, hogy teljesen lemerült a telefonom.”


Újabb olimpiai szintesek gyaloglásban

Két újabb gyaloglóval tizenkilencre bővült a riói olimpiára szinttel rendelkező magyar atléták száma, miután a szlovákiai Gyügyön rendezett gyaloglóversenyen férfi 50 kilométeren Venyercsán Bence, női 20 km-en pedig Kovács Barbara ért el kvalifikációs eredményt. Ezzel 50 km-en összesen négy magyarnak van kvalifikációs ideje, közülük azonban csak hárman vehetnek majd részt az olimpián. (MH)