A civilek mellett állnak a szakszervezetek, de másképp gondolják

Kirúgták a tüntetőket levarangyozó főtanácsost

Korompay Csilla – 2016.03.19. 01:21 –

Felemás nyilatkozatok – a szakszervezetek egyfelől támogatják a Tanítanék Mozgalom munkabeszüntetési kezdeményezését, másrészt nem biztatják tagjaikat a részvételre, mivel törvénytelen akcióról lenne szó. Mendrey László PDSZ-elnök viszont állítólag jogszerű megoldást talált.
A szakszervezetek támogatják a közoktatás megújításáért küzdő pedagógusok, diákok harcát, azonban – bár a március 30-ra kilátásba helyezett tiltakozó akciót szükségesnek tartják – nem bátorítják törvényellenes lépésre tagjaikat – mondta tegnap Czövek János, a Liga Szakszervezetek társelnöke a konföderációk közös sajtótájékoztatóján. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az MTI tudósítása szerint kijelentette, a MASZSZ is támogatja a köznevelés javítását célzó kezdeményezést, de semmilyen jogszerűtlen döntésre nem bátorítják a tagokat. Ha valaki szeretne részt venni az egyórás sztrájkban, és így élni kíván a polgári engedetlenség eszközével, annak segítséget nyújtanak minden esetleges későbbi joghátrány esetén, feltéve, „hogy a jogszabályi háttér ezt lehetővé teszi”.

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke megjegyezte, nem szeretnék, hogy szakadék legyen a civil kezdeményezés és a szakszervezetek között, ezért azt javasolják, hogy az érintettek szabályos eszközökkel próbáljanak meg sztrájkot hirdetni március 30-ra. Székely Tamás, az Autonóm Szakszervezeti Szövetség elnöke úgy vélte, fontos, hogy a széles társadalmi rétegeket érintő kérdésekben a szakszervezetek egységesen nyilvánítanak véleményt.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a Klubrádióban bejelentette: „megtalálták a jogszerű megoldást” a március 30-i akcióra, ezért egyeztetésre hívja a Civil Közoktatási Platform szerveze­teit. Ötletük a sztrájktörvény megkerülésén alapul, úgy, hogy polgári engedetlenséget sem jelent – állította, ám részleteket nem árult el.

A Gyurcsány-korszak oktatáspolitikájához nem szabad visszatérni, mert az megbukott, Gyurcsánnyal együtt – reagált a Fidesz Niedermüller Péter DK-alelnök szavaira – „a kormánynak be kell ismernie, hogy tönkretette az oktatást”. A Fidesz emlékeztetett: a baloldal az önkormányzatokat a csőd szélére juttatta, az iskolafenntartás terhét rájuk hárította, az ehhez szükséges pénzt pedig elvonta.

A témában a Nol.hu hírül adta, hogy a Földművelésügyi Minisztérium egyik főtanácsosa, Böröndi Lajos, a Facebookon „varangynak” nevezte a tüntető pedagógusokat. Ez érthetően óriási felháborodást keltett. A Pedagógusok Szakszervezete közleményt adott ki arról, hogy „egyes kormánytisztviselők nyilatkozataikban folyamatosan megalázzák a pedagógustársadalmat, és a mostanra kialakult helyzetben lehetetlenné válhat az érdemi egyeztetés”. A földművelésügyi tárca péntek délután közölte: „a mai napon a Földművelésügyi Minisztérium megszüntette Böröndi Lajos szolgálati jogviszonyát”.