Törvénysértő közbeszerzés Zuglóban

Megbukott a XIV. kerületi parkolási rendszer kiírása a hatósági ellenőrzésen

Pindroch Tamás – 2016.03.19. 01:19 –

Egymillió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága a zuglói önkormányzatra a parkolási közbeszerzés kiírásának szabálytalansága miatt. A tes­tület megsemmisítette a részvételi felhívást is – derült ki a Kozbeszerzes.hu-n olvasható szerdai határozatból.
Megsértette a közbeszerzésekről szóló törvényt közbeszerzési eljárása során a XIV. kerület – állapította meg a szakhatóság, amelynek döntése szerint az egymilliós összeget tizenöt napon belül meg kell fizetni. A döntőbizottság megsemmisítette a Zugló által tavaly októberben feladott részvételi felhívást és valamennyi, a tárgyi közbeszerzési eljárás során ezt köve­tően hozott döntését. A határozat ellen fellebbezésnek, újrafelvételi eljárásnak nincs helye, viszont bírósági felülvizsgálatot lehet kérni.

A parkolási rendszer közbeszerzési kiírását az MSZP erőltette át a tulajdonosi bizottságon, a testületben Szabó Rebeka alpolgármester és Karácsony Gergely polgármester (mindketten PM) tartózkodtak a gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárás részvételi szakaszának lezárásával kapcsolatos előterjesztésnél. Tehát Karácsony nem szavazta meg a saját előterjesztését. A Fidesz, az LMP és a CivilZugló képviselői elutasították a dokumentumot, a Jobbik képviselője is tartózkodott.

Forrásaink elmondták, eredetileg egymilliárdos közbeszerzésről volt szó, de ez az összeg a tulajdonosi bizottságban végül háromszázmillió forinttal megemelkedett. A döntőbizottsági határozat miatt bizonyosan új parkolási közbeszerzést kell kiírnia az önkormányzatnak.