Elfogták Salah Abdeslamot

A novemberi párizsi terrortámadások egyik főszervezőjét hónapok óta keresték

MH – 2016.03.18. 20:44 –

Brüsszel Molenbeek negyedében elfogták a novemberi párizsi terrortámadások egyik főszervezőjét, Salah Abdeslamot. A hírt francia rendőri források is megerősítették. A nap folyamán a belga rendőrség a katonasággal együtt több rajtaütést hajtott végre, amelyben egy ember meghalt. Az első hírek szerint Abdeslam, akit a legkeresettebb terroristaként tartanak számon, ekkor még elmenekült a helyszínről, de este egy másik rajtaütésen megsebesült és elfogták. A razziák még este is tartottak. 

belga rendőrség reutersNagyszabású razziát tartottak a brüsszeli Molenbeek negyedben  fotó:Reuters 

A Le Soire című belga lap szerint a rendőrségi akciót szombatról egy nappal előre hozták a hatóságok azt követően, hogy a párizsi merényletek feltételezett főszervezőjének ujjlenyomatait megtalálták a belga főváros déli, Forest nevű kerületében lévő lakásban és azonosították DNS-ét is.

A nap folyamán nagyszabású razziákat hajtottak végre Molenbeekben, amely a terroristák fészkének számít.  A rendőrség mellett a katonaság is részt vett az akciókban. A  lövöldözésben egy ember meghalt. Hírügynökségi jelentések szerint ekkor  Abdeslam elmenekült.  Az akció előtt  lezárták a környéket és az iskolából hazaküldték a gyereket. Egy későbbi akcióban a 26 éves francia állampolgárságú Abdeslamot meg is sebesítették, és elfogták egy másik férfivel együtt. A 130 halálos áldozatot követelő novemberi párizsi merénylet egyik fő kitervelőjét már négy hónapja keresték a hatóságok. 

Sajtóértesülések szerint több lövés és két robbanás is hallatszott a rendőrségi akció során Molenbeekben. A robbanásokat az őrizetbe vételt követően lehetett hallani. A belga hírügynökség szerint a rendőrség újabb nagyszabású akcióba kezdett az őrizetbevételt követően, ami során több robbanást is hallani lehetett az iszlamisták fellegvárának számító brüsszeli negyedben. Egyelőre nem világos a robbanásokat rendőrségi erők, vagy terroristák okozták-e. Az ügyészség nem nyilatkozott ennek kapcsán.

Az EU-csúcsról a helyszínre érkezett Charles Michel belga miniszterelnök is. A Le Soir szerint François Hollande francia elnök élőben jelentkezett be, de egyelőre csak annyit erősített meg, hogy a párizsi támadásokkal összefüggésben zajlik egy akció Brüsszelben, egyelőre semmi többet nem árult el.

Pénteken arról számolt be a belga sajtó, hogy nagy valószínűséggel  Abdeslam lehetett az egyik fegyveres, aki néhány nappal ezelőtt rátámadt a rendőrökre egy brüsszeli házkutatás során. Az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrormilícia zászlója mellett nagy mennyiségű lőszert is találtak a rendőrök abban a brüsszeli lakásban, amelynek ajtaján keresztül gépkarabéllyal rájuk lőttek kedden. A tettesek egyikét agyonlőtték, két ember viszont elmenekült.  Az RTBF később közölte: Mohammed Belkaid, a rendőrségi akció során agyonlőtt algériai férfi szerepelt a francia és a belga hatóságok körözési listáján a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban.

Belga kormányfő: Salah Abdeslam mellett két másik gyanúsítottat is őrizetbe vettek

Abedslam mellett két másik gyanúsítottat is őrizetbe vettek a péntek délutáni brüsszeli rendőrségi akció során - tájékoztatott Charles Michel belga kormányfő. A miniszterelnök újságírók előtt leszögezte, komoly sikert értek el a terrorizmus elleni harc terén. A közösen tartott sajtótájékoztatón Francois Hollande francia államfő gratulált a belga hatóságoknak, és elmondta, hogy a korábban feltételezettnél sokkal többen vettek részt a párizsi merényletekben. Mint mondta, a terrorhálózat rendkívül kiterjedt és számos országot érint. Hollande hangsúlyozta, biztosak benne, hogy a magát Yassine Baghlinak is nevező, belgiumi születésű Abdeslam közvetlenül részt vett a terrorcselekményekben. Hozzátette, országa Salah Abdeslam minél előbbi kiadatását fogja kezdeményezni.  A francia elnök tényként kezelte, hogy a párizsi támadóknak közük van az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezethez. Francois Hollande emellett arra figyelmeztetett, hogy a terrorfenyegetettség szintje rendkívül magas. A párizsi elnöki hivatal egyik szóvivője arról számolt be, hogy Barack Obama amerikai elnök telefonon gratulált Hollande-nak és Michelnek a terroristák elleni művelethez.

Gyorsan kiadhatják Franciaországnak a terroristát

A  Le Monde című napilap szerint Salah Abdeslam  a szükséges kórházi kezelések és maximum 24 óráig tartó őrizetbe vétel után először várhatóan egy belga bíró elé kerül, aki ismerteti vele a belgiumi lövöldözésekkel kapcsolatos vádakat. Ezt követően a belga hatóságok az uniós együttműködésnek köszönhetően várhatóan nagyon gyorsan kiadják Franciaországnak. Ehhez azonban a gyanúsítottnak is hozzá kell járulnia, ellenkező esetben hetekig is eltarthat a kiadatási eljárás. 

 Párizsban Salah Abdeslam egy olyan különleges esküdtszék elé kerülhet, amelynek tagjai kizárólag bírók. A lap igazságügyi újságírója szerint a feltételezett terrorista életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.