Megszületett a megállapodás az EU-csúcson

Vasárnaptól visszafordítják a menekülteket +VIDEÓ

MH/MTI – 2016.03.18. 18:00 –

Sikerült megállapodni az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az uniós és török vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozóján. Már vasárnaptól életbe léptethetik azt a szabályt, hogy a Törökországból Görögországba illegálisan átkelő menedékkérőket ügyük elbírálása után vissza kell küldeni Törökországba. Orbán Viktor  értékelése szerint a magyar diplomáciai elérte céljait.

eu török csúcs reuters

Egyhangú megállapodás született az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről az uniós és a török vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Az egyezmény összhangban van a nemzetközi szabályokkal. Már vasárnap életbe lép a megállapodás, amelynek értelmében visszaküldenék a Törökországból illegálisan Görögországba érkező migránsok mindegyikét. A visszatelepítés, azaz a migránsok Törökországba való visszaküldése április 4-én kezdődik majd - mondta egy török illetékes, de ezt nem erősítették meg.

A menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni. A kérelmek elbírálására egy hét lesz. Az egyezmény arra is kitérte, hogy az érintettek Törökországba történő visszaküldése a nemzetközi jogi kötelezettségek betartásával történjen, vagyis nem lehet valakit származása miatt kitoloncolni.

A görög szigetekről visszaküldött minden egyes szíriai menekültért cserébe, egy másik szíriait telepítenek át Törökországból az Európai Unióba. Az elképzelés mögött az húzódik meg, hogy a szíriai menekültek számára ne legyen vonzó az embercsempészek hajóinak igénybe vétele, mivel jó esély kínálkozik a közvetlen áttelepítésre menekülttáborokból. Előnyt élveznek mindazok, akik korábban nem léptek, illetve nem próbáltak belépni az EU területére szabálytalan módon - állapította meg az AFP.

Szakértő: a megállapodás nem jelenti, hogy elvetették a kötelező betelepítési kvótát
Az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója szerint az, hogy az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezményről, nem jelenti azt, hogy teljesen elvetették a kötelező betelepítési kvóta ötletét. Kovács István szerint a kvóta mindaddig napirenden lesz, amíg az Európai Unió Bírósága ki nem mondja, hogy jogellenes. A migrációs egyezmény gyakorlati kérdéseket vet fel, amelyek csak a megvalósítás során kristályosodnak majd ki. Példaként említette, hogy várhatóan nem lesz elég tolmács és bíró az eljárások lefolytatásához.

 Kezdetben 72 ezer menekültet telepítenek át önkéntes alapon az Európai Unió tagállamaiba. Az Európai Unió Tanácsának tavaly júliusi döntése értelmében 22 504 nemzetközi védelemre szoruló embert kellene befogadniuk a tagországoknak az unión kívülről, és ebből eddig 4555 áttelepítés valósult meg. A fennmaradó mintegy 18 ezer helyet a megállapodás értelmében törökországi menekültekkel töltenék fel, és emellé jönne még további 54 ezer ember.

A Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felüli további uniós pénzügyi támogatás kérdéséről abban egyeztek meg, hogy arra kizárólag a már elfogadott összeg felhasználása után kerülhet sor.

A dokumentumban hangsúlyozták, a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer eltörlése kizárólag akkor lehetséges, ha Ankara eleget tesz a vonatkozó előírások mindegyikének. A javaslatcsomag értelmében Törökország június végéig megnyithatja a költségvetési fejezetet az uniós csatlakozási tárgyalásokban. 

Történelmi megállapodásról beszélt a török kormányfő

Nagyon fontos, történelmi jelentőségű megállapodás született - mondta a török kormányfő az uniós vezetőkkel folytatott tanácskozását követően. Ahmet Davutoglu hangsúlyozta, hogy országa közös sorson, közös kihívásokon és közös jövőn osztozik az Európai Unióval. Mint mondta, a tanácskozáson tisztességes egyezményt sikerült kötni a menekültválság jelentette költségek és terhek megosztásáról.

A menekültválság komoly kihívások elé állította Európát, de az uniós és török vezetők között  létrejött megállapodás képessé teheti az Európai Uniót a krízis kezelésére - hangsúlyozta Angela Merkel. A német kancellár szerint Európa ki fogja állni a mostani válság jelentette rendkívüli próbatételt.  Az egyezmény kemény csapást jelent az embercsempészek üzleti modelljére. "Reméljük, hogy véget ér az irreguláris bevándorlás.Az égei-tengeri migrációs útvonal felszámolása még nem jelenti azt, hogy teljesen megoldódott a menekültválság" -mondta.

Négyezer ember fog dolgozni a migrációs megállapodás végrehajtásán, az Európai Bizottság uniós koordinátort nevez ki az egyezményben foglaltak megvalósításának biztosítására - közölte Jean-Claude Juncker. A Bizottság elnöke szerint a megállapodás összhangban van a nemzetközi és az uniós jog előírásaival. A dokumentum értelmében a menedékkérők ügyét minden esetben egyénileg kell elbírálni - közölte. 

Donald Tusk hangsúlyozta, a törökökkel való megállapodás csak egyik eleme az unió átfogó migrációs stratégiájának. Kifejtette, szükség van az EU külső határainak megerősítésére.

Orbán Viktor: A magyar diplomácia elérte céljait

A magyar diplomácia elérte céljait - így értékelte az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodást. "A legnagyobb veszélyt kibekkeltük" - fogalmazott a miniszterelnök, utalva mindenekelőtt arra, hogy a megállapodás értelmében a menekültek befogadása a jövőben csakis önkéntes alapon történhet.  Kijelentette: az elmúlt félév legnagyobb sikere az a politikai döntés, amely szerint a nyugat-balkáni migrációs útvonalon már a törökökkel való megegyezést megelőzően visszaállították a határellenőrzést.

Az uniós-török megállapodásra azért volt szükség, mert a migránsáradatot a nyugat-balkáni útvonal ellenőrzésével a görög-macedón és a görög-bolgár határon sikerült megállítani, ezért a helyzet Görögországban tovább romlott. Ezt mindenáron meg kell akadályozni, és ha nincs uniós összefogás, akkor Görögországot el is veszthetjük, mint stabil uniós országot - hangsúlyozta a kormányfő.
A kormányfő emlékeztetett arra, hogy Magyarország a visegrádi államokkal mindvégig a leghatározottabban ellenezte a menekültek kötelező befogadását. A kulcs ország azonban jelenleg Macedónia, amelynek minden segítséget meg kell adni határvédelmi képességének fenntartására.

A kormányfő utalt arra a magyar diplomáciai célra is, hogy Ukrajna - mint arról Brüsszelben előzetes egyezség született - előbb jut vízummentességhez, mint Törökország.   Hangsúlyozta továbbá, hogy a létrejött egyezmény, a Törökországnak nyújtandó pénzügyi támogatás keretében Magyarország semmilyen olyan pénzügyi kötelezettséget nem vállal, amely elviselhetetlen terheket róna az országra.

 

Ankara felgyorsítaná a tárgyalásokat

 Ankara a tárgyalások előtt a török EU-csatlakozási tárgyalások felgyorsítását kérte, valamint azt, hogy legkésőbb június végéig töröljék el az uniós vízumkényszert a török állampolgárokkal szemben.  A török uniós csatlakozási fejezetek megnyitásáról semmifajta konkrét kötelezettségvállalást nem tartalmaz a kompromisszumos javaslat, mindössze annyit írtak, hogy erre sort fognak keríteni, "amint lehetséges". A Törökországban lévő szíriai menekültek ellátásához a már felajánlott hárommilliárd eurón felüli további uniós pénzügyi támogatás kérdéséről abban egyeztek meg, hogy arra kizárólag a már elfogadott összeg felhasználása után kerülhet sor.


Elsősorban humanitárius kérdésekről folynak pénteken a brüsszeli tárgyalások, mert Törökország eddig 2,7 millió menekültet fogadott be anélkül, hogy bárkitől jelentősebb támogatást kapott volna - mondta az ülés előtt Ahmet Davutoglu. Elmondta: minden azt támasztja alá, milyen fontos a török-európai partnerség elmélyítése, valamint Törökország uniós tagsága.  

Spiegel Online: Vasárnaptól életbe léphet az új szabály

A szabály vasárnapi bevezetésével el lehet kerülni egy „utolsó nagy roham” kialakulását, vagyis azt, hogy menedékkérők tömegesen igyekezzenek átkelni az Égei-tengeren a görög szigetekre azzal a céllal, hogy a visszaküldésüket előíró szabály bevezetése előtt az EU területére érjenek. Ez fenyegetne, ha nem szinte azonnal, hanem csak hetek múlva kezdenék alkalmazni ezt az eljárást - mutatott rá a német hírportál.

A megállapodás-tervezet nem azt irányozza elő, hogy vasárnaptól azonnal mindenkit visszaszállítanak Törökországba. Az elképzelés szerint minden egyes újonnan érkező menedékkérő esetében lefolytatják a menedékjogi eljárást, és a jogerős döntés után szállítják őket vissza Törökországba.

Merkel: Törökországnak a vízummentességhez be kell tartania a nemzetközi jogi normákat

A vízummentesség bevezetéséhez Törökországnak el kell fogadnia és be kell tartania a szükséges nemzetközi jogi normákat - mondta Merkel még péntek hajnalban. Törökország már sokat tett a vízummentesség bevezetéséért, de további erőfeszítésekre van szükség a menekültek nemzetközi jogainak betartásáért, és hangsúlyt kell helyeznie az emberi jogi normák teljesítésére is.

 

 

Megszületett a megállapodás az EU-csúcsonDupla támogatást és vízummentességet kértek a törökök - Sikerült megállapodni...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 17.