Törvényes forrásból is bevételhez juthatnak terrorista szervezetek

Az ideológia változhat, de a pénzigény állandó

Kacsoh Dániel – 2016.03.18. 02:06 –

A terrorszervezetek elleni küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az, ha sikerül megakadályozni a finanszírozást, vagyis azonosítani és felszámolni a forrásokat. A lehetséges módszerekről, eszközökről értekeztek a közszolgálati egyetem tanácskozásán.

hajduHajdu János (Fotó: Csudai Sándor)
A terrorizmus finanszírozása elleni fellépés lehetőségeiről tartottak tegnap konferenciát a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE). A Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója, Hajdu János – az MTI beszámolója szerint – hangsúlyozta, a küzdelem egyik leghatékonyabb eszköze az, ha sikerül megakadályozni a finanszírozást, azonosítani a forrásokat, a továbbítási csatornákat, a közreműködő feleket, és azokat időben sikerül elszigetelni, felszámolni. Ehhez szükség van a működési mechanizmusok megismerésére.

Kifejtette, a terrorszervezeteknek is szükségük van ugyanis pénzre: az ideológia változó, a pénzigény állandó. Hajdu jellemzőnek nevezte, hogy a szervezetek az anyagi források megszerzésében kreatív eszközöket vetnek be, a hagyományos bankközi rendszerektől kezdve az olaj-, műkincs-, ember- vagy kábítószer-kereskedelmen át a virtuális pénzeszközökig minden lehetséges pénzforrást és csatornát igyekeznek kihasználni.

De lehetséges forrás a bűncselekmények elkövetése mellett magánszemélyek, szervezetek, illetve államok adományai, miközben gyakran törvényes üzleti tevékenységből is bevételhez juthatnak – erről már Gál István László, az NKE oktatója beszélt. A források felhasználásáról szólva említette, hogy az al-Kaida akciói során csak tíz százalékra tehető a műveleti költségek és kilencven százalékra az adminisztratív kiadások aránya.

Előadást tartott Vesszős Gergely, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársa is, aki az anonim fizetési formák veszélyeiről beszélt a terrorizmussal összefüggésben. A virtuális pénz szabályozatlan, ezért kontrollálhatatlan. Az Iszlám Állam elleni küzdelem kapcsán Fenyves Péter nyugalmazott ezredes, kutató reménykeltőnek nevezte, hogy ha alacsony marad az olajár, az tovább csökkenti a szervezet vagyonát.

Kisgergely Kornél, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a megelőző intézkedéseket emelte ki, vagyis a szűrést és monitoringot. A jegybank honlapján elérhetők azok a szankciós listák, amelyeken a terroristagyanús szervezetek szerepelnek, továbbá léteznek megvásárolható szolgáltatások, például a veszélyes személyek listája. A pénzintézetek kötelesek segíteni a hatóságok munkáját, befagyaszthatják a pénzeszközöket.