Budapest a befektetők kedvence

Bódy Géza – 2016.03.17. 01:43 –

Budapest továbbra is a legvonzóbb a kelet-európai városok top tízes listáján a közvetlen külföldi tőkebefektetések (fdi) szempontjából.

A magyar főváros a legjelentősebb európai városok top tízes listájának három alkategóriájában is szerepel – közölte a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) az fDi Magazine, a Financial Times-csoport befektetési mellékletének összeállítására hivatkozva. Most először egy másik magyar város is helyezést ért el: a kisebb európai városok kedvező üzleti környezet alkategóriájában Győr a kilencedik helyet szerezte meg.

A magazin összeállítása szerint a közép-magyarországi régió két kategóriában is a legjobb tízbe került: a közepes méretű régiók között üzleti környezet alapján a negyedik, a kelet-európai régiók között összességében pedig a hetedik helyezést érte el. A dunántúli régió a közepes méretű régiók között, üzleti környezet alapján a tizedik helyen végzett.

A HIPA egyébként 2015-ben 67 beruházási projektet tárgyalt sikeresen, ami 2014-hez képest csaknem tizenkét százalékos növekedés. A projektek eredményeként mintegy 13 ezer új munkahely létesülhet, majdnem huszonegy százalékkal több, mint 2014-ben. A beruházások nyomán több mint 1,4 milliárd euró, csaknem 435 milliárd forint összértékű külföldi tőke érkezik az országba.

Az ügynökség jelenleg 169 projektről folytat tárgyalásokat. Amennyiben e projektek a jelenleg ismert paraméterekkel valósulnak meg, a beruházások révén több mint 27 ezer új munkahely jöhet létre, és a befektetések értéke elérheti a 4,6 milliárd eurót.