Beköltözhet az MMA intézete

Az év végére kész lehet a Hild-villa felújítása

MH-összeállítás – 2016.03.17. 01:24 –

Várhatóan 2016 utolsó negyedévében költözhet be a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) új otthonába, a Hild-villába – hangzott el tegnap az MMA által szervezett sajtóbeszélgetésen.
A több mint egymilliárd forintos Hild-villa-beruházást döntő részben az MMA elmúlt hároméves megtakarításaiból sikerül megvalósítani – hangzott el tegnap azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen bejelentették, hogy várhatóan 2016 utolsó negyedévében költözhet be a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) új otthonába, a Hild-villába.

Az MMA elnöksége 2015. február 1-jei hatállyal Kocsis Miklós közgazdászt, jogtudóst, a kulturális jog szakértőjét bízta meg az igazgatói feladatok ellátásával, aki a tegnap rendezett sajtóbeszélgetésen elmondta: 2015 nyarára sikerült kialakítani az MMKI szervezeti struktúráját, ezután kezdték meg azoknak az összművészeti szemlélettel rendelkező szakembereknek a felkutatását, akik részt vesznek a munkában. Ma az igazgatóval együtt hat kutató főállásban és kettő másodállásban dolgozik az intézetben, továbbá két fő nem kutató munkakörben; a 2016-ra engedélyezett létszámkeret 13 fő, az ideális a 25-30 fős közalkalmazotti kutatói állomány lehet a szükséges adminisztrációs háttérrel. Idén, az első fél­ év végére készül el az MMKI kutatási stratégiája. A csonka 2015-ös évben húszmillió forintot költöttek a munkatársak bérére. Idén 174,9 millió forint az MMKI költségvetése. Kucsera Tamás főtitkár a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet (MaNDA) sorsáról is szólt. Hangsúlyozta, az MMA figyelemmel kíséri a filmművészet ügyét, sikeres együttműködést is bonyolított már a vélhetően rövidesen megszűnő MaNDA-val.

Az MMA egyeztetett az ügyben a kulturális tárcával, és nem zárkózott el annak lehetőségétől, hogy a MaNDA feladatainak jövőbeli fenntartásában részt vállaljon.