Határozottan tiltakoznak a kvóták ellen

Elutasítják az önkormányzatok a migránsok tagállamok közötti szétosztását

Jobbágyi Zsófia – 2016.03.14. 03:32 –

Magyarország határa biztonságos, aki pedig illegális bevándorló, kalandor, azt nem kívánjuk beengedni – közölte szombaton Pintér Sándor belügyminiszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének konferenciáján.

Kocsis Máté és Pintér Sándor 20160314Kocsis Máté és Pintér Sándor (Fotók: Csudai Sándor)

Az ország minden pontjáról érkeztek polgármesterek arra a konferenciára, amelyet a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) szervezett azoknak az önkormányzatoknak, amelyek kiállnak a kormány kötelező betelepítési kvótát elutasító népszavazási kezdeményezése mellett. Az eseményre több mint kilencszáz önkormányzat kapott meghívást, amelyek korábban határozatban is kiálltak a kormány migrációs politikája mellett.

Kocsis Máté arra kérte a résztvevőket, nyíltan, intézményesített formában dolgozzanak együtt a kvótaügyi népszavazás sikeréért. „Kampányoljunk, buzdítsuk a polgárokat arra, hogy vegyenek részt a jövőnket, kultúránkat és biztonságunkat alapjaiban meghatározó nemzeti ügyben” – közölte Józsefváros fideszes polgármestere, aki jelezte, a kezdeményezés „egyfajta mozgalommá” nőtte ki magát, mivel a mellette kiálló önkormányzatok mintegy hat és fél millió embert képviselnek. „Ki sem merem mondani, hogy ez kétharmad” – jegyezte meg Kocsis Máté, majd hozzáfűzte, további települések csatlakozását is várják, ugyanis „a veszély nem múlt el”.

Pintér Sándor belügyminiszter köszönetet mondott a magyar határ biztonságát garantáló, a munkájukat sok esetben „embertelen körülmények között” végző rendőröknek, határvadászoknak, honvédeknek, majd leszögezte: „Magyarország határa biztonságos”. Megfogalmazta, a népvándorlást a külső határok mentén kell megállítani, s csak azok haladhatnak tovább, akik „valódi menekültek, hátsó szándék nélkül érkeznek” az Európai Unióba. Kiemelte, aki illegális bevándorló, kalandor, azt nem kívánjuk beengedni, „nem akarunk semmilyen bűncselekmény központi helye lenni”. Pintér jelezte azt is, a hazánkba érkezettek hetven százaléka illegális bevándorló volt.

A tárcavezető kitért arra is, az uniós elhatározás alapján százhatvanezer migránst osztanának szét a tagállamok között, majd feltette a kérdést, vajon „mit teszünk a másik egymillióval, velük mi fog történni, ki fogja őket ellátni, ki fog róluk gondoskodni”, és ki garantálja a helyiek biztonságát? Bírálta azt a javaslatot is, amely szerint az unió a Törökország által visszafogadott bevándorlókéval azonos számú embert szállítana be a területére közvetlenül a török–szír határról. Emlékeztetett, a kormány a napokban menekültügyi válsághelyzetet hirdetett ki, amit azzal indokolt, hogy „nem tudjuk, hány ember rekedt Szerbiában, Horvátországban, és azt sem tudjuk, hogy ők a későbbiekben milyen magatartást tanúsítanának azért, hogy Schengen területére bejussanak”.

A konferencián Tarlós István bejelentette, a Fővárosi Közgyűlés a következő ülésén hivatalosan is csatlakozni fog a kormány kötelező betelepítési kvótát elutasító álláspontjához. A főpolgármester kijelentette, bár korábban budapesti kérdésekben volt vitája a Fidesszel, most „megerősíti hitében a kormányt, amely a népe javát akarja”. Leszögezte, nem reklámkampányt folytatnak, majd furcsa álláspontnak nevezte, hogy egyesek „uszításnak állítják be az önvédelmet”. A városvezető hangsúlyozta azt is, a rászorult menekülteket a saját lakóhelyükön kell segíteni, ugyanakkor „nem akarjuk veszélybe sodorni, feladni a magunkét”. Megjegyezte, Angela Merkel német kancellárnak éppen annyi joga van eldönteni, kiket fogad be, mint bármely magyarországi településnek.

Tarlós szerint jelenleg ellenőrzés nélkül igyekeznek Európába idegen kultúrájú, integrálódni nem szándékozó tömegek, miközben az „elkényelmesedett Nyugat-Európa” a saját elöregedésére hivatkozva keres praktikus indokokat a bevándorlók befogadására. Hozzáfűzte, az „én is szeretnék egy jó kis vállalkozást Németországban” gondolata nem indokol menekültstátust.

A konferencián a részvevők elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben – mint azt Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere ismertette – elfogadhatatlannak nevezik, hogy az unió által erőltetett kötelező betelepítési kvóta alapján „Magyarországra százezres nagyságrendben telepítenének bevándorlókat” a magyar parlament, az önkormányzatok, a lakosok megkérdezése nélkül, így ez ellen „minden eszközzel fellépnek”.