A jelmondat: Tisztelet a bátraknak

Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Múzeum kertjében mondja el ünnepi beszédét függetlenségünk kikiáltásának évfordulóján

G. Juhász Judit – 2016.03.14. 03:29 –

Március 15-én azok előtt tisztelgünk, akik 1848 márciusában kiálltak a magyar nemzet függetlenségéért és szabadságáért és a végsőkig kitartottak. Országszerte számos program várja az ünneplőket.

4 20160314

A központi rendezvények március 15-én reggel a Parlament előtt kezdődnek, ahol Áder János államfő jelenlétében felvonják az ország lobogóját. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Nemzeti Múzeumnál mond ünnepi beszédet. Kövér László házelnök vasárnap délután Johannesburgban, Simicskó István honvédelmi miniszter hétfőn Brüsszelben, Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke hétfőn Bécsben, kedden pedig Londonban vesz részt a helyi ünnepi rendezvényeken.

A magyar törvények és a rendészeti szervek országszerte mindenkinek biztosítják az ünneplés lehetőségét, a március 15-i ünnep rendezvényei­nek lebonyolításában nincs változás – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Budapesten. Vargha Tamás kiemelte, az 1848. március 15-én kivívott magyar szabadságból következik, hogy mindenkinek jogában áll úgy ünnepelni, ahogy szeretne. Ezért aki valóban ünnepelni akar, annak megadják azt a lehetőséget, hogy azon helyen s úgy ünnepeljen, ahogy szeretne – fűzte hozzá.

Az államtitkár felidézte, hogy a március 15-i rendezvények jelmondata: „Tisztelet a bátraknak”. Azok előtt tisztelgünk, akik 1848. már­cius 15-én kiálltak a magyar nemzet függetlenségéért és szabadságáért, s amikor az önkény el akarta venni, akkor is a végsőkig kitartottak. Tisztelet 1848 bátrainak és azoknak a bátor magyar embereknek, akik ma is kiállnak a magyar függetlenségért és szabadságért – hangsúlyozta. Vargha Tamás a holnapi központi rendezvények programjai közül kiemelte: Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-i nemzeti ünnep „szimbolikus és emblematikus helyszínén”, a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében mondja el ünnepi beszédét. Az ünnepség után a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével a menet továbbindul a budai várba, ahol egész nap színes műsorokkal és családi programokkal várják az érdeklődőket.

A budai várban idén is megnyílik a Magyar ízek utcája, a Halászbástyánál felállított szabadtéri színpadon koncertekkel szórakoztatják a gyerekeket és felnőtteket. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban „Nyergelj, fordulj” jelszóval várják a családokat a „forradalmi forgatagban”, a Magyarság Házában, a Magyar Nemzeti Galériában, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában is egész napos programokat szerveznek.

Gaál Áron, az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztályának vezetője a várható időjárásról elmondta: a jelenlegi adatok szerint holnap várhatóan napközben is öt fok körül alakul a hőmérséklet.


Lázár: A magyar szabadság születésnapja

A nemzetté válásban az 1848-as forradalomnak és a szabadságharcnak döntő szerepe van – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton Makón. Lázár János úgy fogalmazott, 1848 közös élményünk, az első olyan esemény, amelyre őseink még emlékeztek és emlékeztettek bennünket. A makói és a vásárhelyi parasztemberek gyermekeik születésének és szüleik halálának dátuma mellé fölírták a biblia szélére: 1848. március 15-én született a magyar szabadság. De nemcsak ezt tették, Kossuth Lajos hívó szavára harcba szálltak, és ha kellett, nem kevesebbet, az életüket áldozták a haza védelmében – mondta a térség országgyűlési képviselője. (MH)