A hibrid autók világszerte az élre törtek

Putsay Gábor – 2016.03.14. 03:12 –

Igazi felfutás volt tapasztalható tavaly a hibrid és az elektromos autók eladásában. Eközben a dízelügy már érezteti hatását a Volkswagen (VW) eladásaiban.
Új csúcsot döntött tavaly a hibrid és a teljesen elektromos meghajtású gépjárművek összesített eladása. Az EV-Volumes adatai szerint egész évben csaknem 540 ezer ilyen autó talált gazdára, ami 2014-hez képest hetvenszázalékos növekedést jelentett világviszonylatban. Míg Európában 99 százalékos, addig Kínában 227 százalékos volt a növekedés mértéke. Európában tavaly Norvégia megelőzte Hollandiát. Az Egyesült Államokban és Japánban viszont az eladások visszaesését lehetett tapasztalni.

A Volkswagen-csoport vezető márkájából majdnem öt százalékkal fogyott kevesebb februárban, mint 2015 ugyanazon időszakában, ami részint a dízelbotrány hatása, illetve annak is köszönhető, hogy bizonyos felvevőpiacokon visszaesett a gazdaság. Mint azt a Portfolio közölte, a csoport értékesítése 1,2 százalékkal csökkent februárban, ami azt jelentette, hogy globálisan 693 ezer járművet adtak el. Mivel az európai piacon 5,7 százalékos volt a növekedés, ez ellensúlyozni tudta a többi meghatározó autópiac gyenge teljesítményét. Kínában 1,8 százalékkal csökkentek az eladások, döntően az ország autópiacának lassulása és a kínai holdújév miatt. Észak-Amerikában 2,5 százalékkal, azon belül pedig az Egyesült Államokban 7,2 százalékkal csökkentek az eladások, utóbbi a dízelbotrány számlájára írható elsősorban. Brazíliában 35,8 százalékos, míg Oroszországban 17 százalékos volt a visszaesés, mindkét ország komoly gazdasági problémákkal küzd, ami negatív hatással van a fogyasztásra is. Az egyes márkák esetében elmondható, hogy múlt hónapban a Volkswagenből (VW) 4,7 százalékkal kevesebb fogyott, a többi márka esetében viszont nőttek az eladások. A befektetők idén sem lehetnek elégedettek a VW-vel, az autógyártó árfolyama az év eleje óta csaknem 15 százalékot esett.