Katasztrófát okozott az orvosi titok

A Germanwings repülőgépét egy éve szándékosan hegynek vezető Andreas Lubitz pilótának a pszichiátrián lett volna a helye

Csibra Tibor – 2016.03.14. 03:04 –

Feloldanák az orvosi titoktartás egyes elemeit a pilóták esetében a Germanwings légitársaság százötven halálos áldozatot követelő, egy évvel ezelőtti tragédiáját vizsgáló szakértők. A gépet szándékosan a hegyeknek vezető Andreas Lubitznak a pszichiátrián lett volna a helye.
Csaknem egy évvel a német Germanwings fapados légitársaság Barcelona–Düsseldorf járatának százötven halálos áldozatot követelő katasztrófája után a pilóták orvosi ellenőrzésének lényeges szigorítását javasolják a francia polgári légi közlekedési szakértők a történtek miatt indított vizsgálatukról írt, a hét végén kiadott jelentésükben. A szakemberek több biztonsági ajánlást is tettek, amelyek a repülőszemélyzetek eddigieknél jóval részletesebb pszichológiai és pszichiátriai szűrését is érintik. A jelentés szerzői szerint olyan intézkedésekre is szükség van, amelyek révén érzékelhető, ha egy pilóta azért nem akar orvoshoz fordulni a gondjaival, mert attól tart, hogy elveszítheti a repülőengedélyét.

Mint arról beszámoltunk, a Germanwings lezuhant járatát az első tiszt, Andreas Lubitz szándékosan vezette az Alpok hegyeinek, amikor a kapitány a mosdóba ment. A fiatalember komoly depresszióval, és más mentális gondokkal is küzdött, ezekkel több orvost is felkeresett, de utóbbiaktól az orvosi titoktartás bevett rendszere miatt a vészjósló eredmények nem jutottak el a katasztrófát okozó pilóta munkáltatójához. Andreas Lubitz attól tartott, hogy állapota miatt elveszítheti repülési engedélyét, a korábban alkalmazott, az azóta szigorított munkahelyi teszteken azonban átment.

Arnaud Desjardins, a vizsgálattal megbízott egyik szakértő szerint bizonyos foglalkozásoknál – közöttük a pilótáknál – új szabályokkal új alapokra kell helyezni az orvosi titoktartás intézményét, mivel az így egy-egy ember személyiségi jogaira hivatkozva visszatartott adatok egyszerre sok más ember életét veszélyeztethetik. Lubitz-cal az egyik kezelőorvosa egyenesen azt közölte , hogy zárt pszichiátrián lenne a helye, de erről a körülményről a Germanwingsnél senkinek nem volt tudomása.