Magasabb illetmény jut a felsőoktatás minden dolgozójának

Kancellárok segítik kigazdálkodni a béremelést

Korompay Csilla – 2016.03.12. 01:16 –

Január elsejétől megvalósult az illetményemelés a felsőoktatásban a nem oktató, kutató, tanári munkakörökben is – hangsúlyozta egy írásbeli kérdésre adott válaszában Rétvári Bence, a humántárca parlamenti államtitkára, hozzáfűzve, ehhez elvitathatatlan alapokat nyújtott a kancellári rendszer bevezetése, amelynek hatására „megtakarításra lehetett szert tenni a felsőoktatási intézményekben”.

 A kancellárok tevékenysége révén az intézmények tartozásállománya 2015. végére az előző év december 31-i állomány negyven százalékra csökkent – emlékeztetett. Az állami felsőoktatási intézmények adóssága 2013. év végén 17,8 milliárd, 2014-ben 13,3 milliárd, 2015-ben pedig 5,3 milliárd forint volt.

A javuló finanszírozási helyzet tükrében „elvárható törekvés volt”, hogy a nem oktató, kutató, tanár közalkalmazottak számára „150 ezer forintos illetményminimumot irányoztunk elő a 2016. évre, amelyet az intézmények saját bevételből gazdálkodnak ki” – írta Rétvári. Közölte, ehhez „kértük a kancellárok segítő együttműködését”. Tudatta azt is, a közalkalmazotti törvénnyel kapcsolatos, január elsején hatályba lépett módosítás megteremtette a lehetőséget a rugalmas illetményemeléshez.

Kitért a tavaly decemberi kormányrendelet alapján január elsejével megvalósított, tizenöt százalékos illetménynövelésre az oktatói, kutatói, tanári munkakörökben. Ez egyik kategóriában sem hozhatott jövedelemcsökkenést, azonban „illetménykiegészítés meghatározása válhatott szükségessé bizonyos esetekben, de ez semmiképp nem eredményezhette azt, hogy a béremelés az érintettek esetén nem valósult meg.”