A világbajnoki részvétel a fontos cél

Kézilabda. A Veszprém edzőjét, Xavi Sabatét nevezték ki a magyar férfiválogatott szövetségi kapitányának a vb-selejtezőre

Salánki Miklós – 2016.03.12. 00:42 –

Xavi Sabatét, a Veszprém spanyol vezetőedzőjét nevezte ki a férfiválogatott szövetségi kapitányának a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ). A szakvezető megbízatása a Magyarország-Szerbia világbajnoki selejtezős párharc végéig, június 15-ig szól.

Xavi Sabaté 20160312Örömmel vállalta el Xavi Sabaté a kapitányi tisztséget (Forrás: Seha-liga.com)

Nyolc évtizedig csak magyar szakvezetője volt a férfiválogatottnak, két éve vette át az irányítást a spanyol-kirgiz Talant Dujsebajev, akinek vezetésével csapatunk nem harcolta ki lengyelországi Európa-bajnokságon az olimpiai selejtezőn való indulást. A gyenge Eb-szereplés miatt szerződést bontottak Dujsebajevvel – aki azóta a lengyel válogatott kapitánya lett – , s egy hónapos „keresés” után találta meg a sportág vezetése a megfelelő szakembert, a klubfeladatok miatt nagyon elfoglalt Xavi Sabatét.

 „Örülünk, hogy Xavi Sabaté személyében megtaláltuk azt a szakembert, aki reményeink szerint kiharcolja a magyar válogatottal a franciaországi világbajnokságon való részvételt – nyilatkozta Novák András, az MKSZ főtitkára. – Köszönjük a Veszprémnek, hogy a bajnoki, SEHA Liga és Bajnokok Ligája-végjáték idején lehetővé tette a tréner kettős szerepvállalását.

Az elnökség döntésének megfelelően olyan edzőt kerestünk, aki egyrészt kvalitásai alapján megfelelő jelölt, Magyarországon él, ismeri a mezőnyt és a válogatottnál szóba jöhető játékosokat. Óriási kihívás előtt áll a nemzeti csapat, Xavi Sabatéval azonban képesnek érezzük az együttest arra, hogy sikerrel vívja meg a szerbek elleni vb-kvalifikációs párharcot.”

A júniusi selejtezőn két csalódott csapat vetélkedik majd a vb-szereplésért, két éve Nagy Lászlóék Mocsai Lajos irányításával nem tudták kiharcolni a világbajnoki részvételt, a párharcból a szlovén válogatott 54–51-es összesítéssel jutott tovább.

„Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy felkérést kaptam a magyar válogatott irányítására, amelyet örömmel vállaltam el – mondta Xavi Sabaté. – Nagy feladat és kihívás a szerbek elleni két vb-selejtező, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a csapat ott lehessen a 2017-es világbajnokságon. Ezt most a legfontosabb feladat, ezért most csak ebben gondolkodom, nem pedig a fiatalításban. Természetesen a veszprémi sikerek a következő hónapokban is ugyanolyan fontosak lesznek számomra, mint az eddigiekben.”

Az új szövetségi kapitány hamarosan kijelöli segítőit is - ahogy jelezte, mindenképpen magyar szakember lesz a válogatott másodedzője -, majd új szerepében áprilisban Toulonban debütál, az olimpiai és világbajnoki címvédő Franciaország ellen.


Fél év alatt a másodedzőből szakvezető lett

Xavi Sabaté 1976-ban született, játékosként a Barcelonában szerepelt, kapusként. 2010-ig a katalán együttes utánpótlás-edzőjeként, majd 2012-ig az Antequera másodedzőjeként dolgozott. 2012 nyarától a Veszprém másodedzője volt, tavaly szeptemberben nevezték ki a BL-döntős együttes vezetőedzőjének. A magyar bajnoki címvédő szakvezetőjeként csapata megnyerte a SEHA Liga alapszakaszát, a Bajnokok Ligája A csoportjában pedig a második helyen végzett, a többi között legyőzve a Paris St. Germain, a Flensburg és a THW Kiel csapatát, klubjával jelenleg a bajnoki rájátszására és az ukrán Motor Zaporozsje elleni BL-nyolcaddöntőre készül. (MH)