Párizsi merénylet: Három elkövető adatlapját is megtalálták az ISIS-nyilvántartásban

Huszonhárom kérdésből álló kérdőívet töltöttek ki

MH/MTI – 2016.03.11. 21:00 –

A tavaly novemberi párizsi vérengzések három elkövetőjének személyi adatlapját is megtalálták a magát Iszlám Államnak (ISIS) nevező terrorszervezetnek a napokban kiszivárgott személyzeti nyilvántartásában - jelentette pénteken egy német oknyomozó újságíró csoport.

Az ISIS úgynevezett határrendészeti hatóságának iratai között van Samy Amimour, Ismael Omar Mostefai und Fouad Mohamed Aggad személyi lapja. Ők a párizsi Bataclan koncertteremben tavaly november 13-án rendezett, kilencven ember életét kioltó vérfürdő elkövetői. Mindhárman meghaltak a rendőri beavatkozás során, ketten felrobbantották magukat, egy terroristát pedig a kommandósok öltek meg.

A Südduetsche Zeitung című lap és két regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportja szerint a három francia állampolgár több társukkal együtt 2013. december 18-án jelentkezett belépésre az ISIS által ellenőrzött területre a Szíria északnyugati részén fekvő Atmehnél.

Akkor töltötték ki a huszonhárom kérdésből álló kérdőívet, amelyen egyebek között az a kérdés szerepel, hogy a harcos és az öngyilkos merénylő pozíció közül melyiket választják. Mindhárman harcosnak jelentkeztek.

Az ISIS-től szerzett dokumentumokban feltűnik a párizsi merényletsorozat egyik kitervelőjeként számon tartott - a támadások után agyonlőtt - Abdelhamid Abaaoud neve is. Őt jelölte meg „kezesként” egy fiatal belga ISIS-önkéntes, aki vélhetően szoros kapcsolatban állt a merényletsorozat szökésben lévő másik főszervezőjével, Salah Abdeslammal.

Az iratok között van Charaffe el-Mouadan adatlapja is, akit a Batalcanban gyilkoló terroristák szemtanúk beszámolói szerint emlegettek a támadás közben, és kapcsolatba akartak lépni vele.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció tavaly december végén bejelentette, hogy a francia állampolgár Szíria területén meghalt az ISIS ellen harcoló erők egy légicsapásában.

Az ISIS-től szerzett dokumentumokról a Sky News brit hírtelevízió szerdán azt jelentette, hogy huszonkétezer önkéntes adatlapjáról van szó. A Südduetsche Zeitung, az NDR és a WDR tényfeltáró csoportja szerint valóban nagyjából huszonkétezer - 2013-ból és 2014-ből származó - dokumentum került ki a terrorszervezettől, de számos adatlapból két példány van, így jóval kevesebb emberről, valószínűleg csak néhány ezer önkéntesről vannak információk az anyagban. Az iratok feldolgozása még nem ért véget.