Varsó: A Velencei Bizottság véleménye vitható

A testület szerint a tavalyi lengyel alkotmánybírósági reform aláássa a demokráciát

MH/MTI – 2016.03.11. 19:07 –

A Velencei Bizottság véleménye vitatható, nem kedvez Lengyelországnak, az a lengyel belpolitikai vitában szemben álló felek egyikének érvelését tükrözi - nyilatkozott a testület véleményének közzététele után Konrad Szymanski lengyel külügyminiszter-helyettes.  

Szymanski tagja volt annak a lengyel küldöttségnek, amely részt vett az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testületének velencei ülésén. A Velencei Bizottság pénteken közzétett állásfoglalásában többek között megállapítja: a tavaly decemberben Lengyelországban elfogadott alkotmánybírósági reform aláássa a demokráciát és az emberi jogokat, korlátozza a jogállamiságot és az alkotmánybíróság hatékonyságát. A testület a varsói alkotmánybíróság ítéleteinek tiszteletben tartására, konszenzus keresésére szólította fel a lengyel belpolitika szereplőit.

Szymanski szerint a velencei testület „egyfajta túlérzékenységgel közelítette meg” a lengyel alkotmánybírósági reformot. Úgy értékelte: a bizottság „passzív módon megismételte a vita egyik résztvevőjének érvelését”, véleményében „a vitában érintett intézmények három hónapja ismert érvei olvashatóak”. Szymanski ezzel vélhetően azokra a lengyel alkotmánybírósági véleményekre is utalt, melyek az utóbbi időben megkérdőjelezték a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak rá vonatkozó intézkedéseit.

„Attól tartok, hogy a vélemény csak megerősíti az ellenzéket abban a meggyőződésében, hogy az ügyet a nemzetközi, illetve európai intézmények beavatkozásával lehet megoldani” - fogalmazott Szymanski, hozzátéve, hogy eredetileg azt szerette volna elérni, a vélemény mondja ki, hogy az ügy kezeléséhez belpolitikai kompromisszum szükséges. „Kompromisszumra való készség nélkül nem oldjuk meg a helyzetet” - szögezte le Szymanski, felsorolva a PiS által előterjesztett és az ellenzék által elvetett kompromisszumos megoldásokat.

Hasonló módon nyilatkozott a PiS nevében a varsói parlamenti sajtóértekezleten megszólaló Jacek Sasin képviselő, mondván, hogy pártja kész az ellenzékkel együtt kompromisszumos megoldást keresni, mert az alkotmánybíróság körüli vitát csak Lengyelországban lehet megoldani. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a Velencei Bizottság véleményének „szuverén” elemzése szükséges, a kormány „nem lesz ennek foglya”. Vezető lengyel politikusok korábban is rámutattak: a szakértői bizottság véleménye nem kötelező erejű.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnöke, Grzegorz Schetyna péntek délutáni sajtóértekezletén kijelentette, hogy „a Velencei Bizottság támogatja Lengyelországot, támogatja az ellenzéket”. A PO képviselői - a bizottsági véleményre hivatkozva - a PiS alkotmánybírósági törvénymódosítását megsemmisítő szerdai alkotmánybírósági ítélet hatályba léptetésére szólították fel a kormányt. A PiS a taláros testület szerdai tárgyalását törvényellenesnek minősítette.

A szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern) elnöke, Ryszard Petru úgy vélte: Lengyelországban 1989 óta „nem volt ilyen alkotmányos válság”, „a törvényesen megválasztott kormány jogot sért, és mit sem törődik ezzel”. Petru utcai tüntetésekre hívott fel. „Valaha a tiltakozásokat azért szervezték, hogy változzon a rendszer. Ma azért van rájuk szükség, hogy megakadályozzuk a változásokat” - jelentette ki.

Az ellenzéki, de jobboldali Kukiz´15 vezetője, Pawel Kukiz fájlalta, hogy a Velencei Bizottság nem vette figyelembe mozgalmának azon kezdeményezését, amely alkotmánymódosítás révén, új alkotmánybíróság megválasztásával oldaná meg a testület körül kialakult patthelyzetet.

A Velencei Bizottság véleményét figyelembe veszi majd az Európai Bizottság, amely a lengyel alkotmánybíróság helyzete miatt januárban előzetes vizsgálatot indított az uniós jogállamisági mechanizmus keretében.