Egyetértés az állami fenntartásban

Minden felvetést meghallgat a kormány a köznevelési kerekasztal mellett

Korompay Csilla – 2016.03.11. 01:17 –

A köznevelési kerekasztal eddigi három ülése igazolta, a gyermekek, a pedagógusok, az iskolák érdekét egyedül a párbeszéd és a közös munka szolgálja – hangsúlyozta tegnapi közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Leszögezte, az oktatásból az MSZP–SZDSZ-kormány vonta ki a pénzt az önkormányzatokon és a tizenharmadik havi pedagógusbérek megszüntetésén keresztül. A polgári kabinet 2010 óta pótolja a pénzt az oktatásba az állami fenntartás, a pedagógusok béremelése és az iskolafejlesztések útján.

Az egy hónapja alakult kerekasztal számos eredményt hozott, a tárgyalásokon a kormány minden felvetést meghallgat, és szinte mindegyikre megoldást talál, kivéve az újabb pedagógus-béremelés követelésére, az ingyenes tankönyvellátást veszélyeztető javaslatokra, illetve az iskolák állami fenntartásból való kikerülésére. A kormány álláspontja szerint a korábbi, önkormányzati fenntartású oktatási rendszer megbukott, az önkormányzatoknál 1300 milliárdos adósság halmozódott fel, több száz iskolát zártak be, és több ezer pedagógus maradt állás nélkül, ezért azon rendszerhez nem szabad visszatérni. Ebben a kerekasztal legutóbbi ülésén is egyetértés volt a tagok között, amint abban is, hogy az állami intézményfenntartó szervezeti struktúráját az ősztől át kell alakítani. Emellett javítjuk a Klik finanszírozását, megkezdtük tartozásának rendezését – közölték.