Végső nyugalomra helyezték Psota Irént

A színésznőt több százan kísérték utolsó útjára

MH/MTI – 2016.03.10. 16:18 –

Psota Irén szolgálattá nemesítette a színész hivatását - búcsúzott Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a február 25-én elhunyt kétszeres Kossuth-díjas színművésztől, akit csütörtökön a Farkasréti temetőben több száz barátja, pályatársa, tisztelője kísért utolsó útjára

psota Több százan vettek búcsút Psota Iréntől a Farkasréti temetőben  fotó: MTI Psota Irén művészi teljesítményének minőségével varázsolta el és tartotta bűvkörében a közönséget - emlékeztetett a miniszter, aki szerint az életének 87. évében elhunyt színésznő kivételes művész volt.

"Psota Irén élővé tette a múltat, aktuálissá a régit. Elment a magyar színészet egyik állócsillaga. Köszönjük őt" - fogalmazott Balog Zoltán.

Psota Irént megkérdőjelezhetetlen tehetsége, különleges személyisége, művészi sokoldalúsága, hiteles alakításai már életében legendává tették - fogalmazott búcsúbeszédében Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes. A február 25-én  elhunyt művészt, Budapest díszpolgárát méltatva hangsúlyozta: Psota Irén színészként és emberként is egyaránt fogalommá vált.

Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója emlékeztetett arra, hogy csaknem 30 évig volt a teátrum társulatának tagja Psota Irén, akinek tehetsége nem ismert műfaji korlátokat. "Ugyanolyan tökéleteset nyújtott prózában, mint a zenés műfajban" - tette hozzá az igazgató.

Almási Éva színésznő Psota Irén szavait idézve úgy fogalmazott, hogy "mi, színészek rohangálunk egy arénában, és a hátunk már tele van tűzdelve színes szalagos pengékkel, úgy nézünk ki, mint egy csodálatos tarka bokor és nem is tudjuk, hogy nem élünk, de még mindig rohanunk".

Psota Irént számos művésztársa búcsúztatta, mások mellett volt férje, Ungvári Tamás író, Balázsovits Lajos, Bodrogi Gyula, Csákányi Eszter, Csonka András, Dunai Tamás, Haumann Péter, Huszti Péter, Koltai János, Lőte Attila, Nagy Sándor, Piros Ildikó, Pusztaszeri Kornél, Szacsvay László, Szerednyey Béla, Székhelyi József és Tordy Géza színművészek, Kerényi Imre rendező, Balázs Péter, Karinthy Márton és Nemcsák Károly színházigazgatók, Kocsák Tibor zeneszerző, Mága Zoltán hegedűművész és Till Attila rendező-műsorvezető.