Kockásba borítanák az egész fővárost

A négyzetrácsos mintázatú kokárdát kiötlő civilek új akciójukban az utcát „díszítik fel”, emellett diáktüntetést is szerveznek

Korompay Csilla – 2016.03.10. 03:06 –

„Ülj össze haverokkal kockulni, vagy találj ki bármilyen kreatív dolgot!” – írják elmés felhívásukban az „alternatív kerekasztal” akciószervezői. Ilyen kreatív dolog szerintük kockás nyakkendőt kötni köztéri szobrokra, lámpákra, vagy kockás pulcsit, takarót ajándékozni hajléktalanoknak.

Bár a szaktárca meghívását a köznevelési kerekasztal tárgyalásokra továbbra sem fogadja el a Civil Közoktatási Platform, akciók szervezésére létrehozott munkacsoportja nem pihen – a március 15-i kockás inges, kockás kokárdás demonstráció előtt a mozgalmárok kockás textíliákkal árasztanák el a fővárost.

„Borítsuk kockásba az utcát! – áll felhívásukban. – Tegyél ki kockás anyagokat közterületre, köss nyakkendőt lámpákra, szobrokra! Lengjen kockás anyag a zászlótartókban, erkélyeken! Adományozz kockás ingeket, pulcsikat, pokrócokat rászoruló embereknek, csinálj barátaiddal közös képeket kockásban a villamoson, a boltban, bárhol! Ülj össze haverokkal kockulni, vagy találj ki bármilyen kreatív dolgot!” Arról, hogy később ki fogja majd eltávolítani a közterületi tárgyakra kötözött anyagokat, nincs szó, a felhívásban annyi szerepel, „vigyázz a környezetedre, ne rongálj!”

Az „oktatás szabadságáért” rendezett, március 15-i, a Hősök terétől az Andrássy úton át a Kossuth térig vonulós tüntetés „megvalósításának” költségeire pénzt gyűjt a Tanítanék Mozgalom az Alapítvány a Tanszabadságért elnevezésű szervezet számlaszámán. „Ha lesz fennmaradó összeg, azt a CKP munkájára ajánljuk fel” – közölték.

Ehhez a demonstrációhoz kapcsolódóan hirdettek diáktüntetést is kedd délutánra a Hősök terére. A „Diákok, most vagy soha!” című esemény Facebook-oldala alapján ennek szervezője Kálovics Enikő - másutt Eni Kalovich –, a Független Diákparlament képviselője és szóvivője, aki szerint egyébként „nem csak a Kliket, hanem magát az oktatási rendszert kell felszámolni és újat kreálni”.

A Független Diákparlament 2014-ben jött létre, önmagát „Magyarország legnagyobb diákképviseleteként határozza meg, amely önszerveződő, önfenntartó, más szervezetektől független, nyitottan működő, demokratikus szerveződés”, „célul tűzte ki az oktatásban részt vevő összes diák érdekképviseletét, jogérvényesítését és az ehhez kapcsolódó ismeretek társadalmi elfogadtatását és széles körű terjesztését”. Jelenleg a diákparlamentnek mindössze 316 ismerőse van a közösségi portálon.

A diáktüntetésről Palkovics László oktatási államtitkár úgy nyilatkozott, „a gyerekek nem játékszereink, politikai akciókba bevonni, magunk előtt tolni őket nem jó megoldás, mert ellentéteket generál köztük”.


Átláthatóbb, rugalmasabb lesz a Klik

Az átalakítás után átláthatóbb, rugalmasabb és hatékonyabb lesz a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ működése – hangoztatta debreceni sajtótájékoztatóján Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője a Dehir.hu hírportál szerint. Beszélt arról is, hogy a köznevelési kerekasztal tárgyalásainak eredményeként bevezetett változásoknak köszönhetően, érezhetően csökkennek a pedagógusok adminisztrációs terhei, a nyugdíj közelében álló tanárok pedig mentesülnek a minősítési eljárás alól, ez harmincezer forintos béremelést jelent az érintett, mintegy 18 ezer pedagógus számára.

 

Kockásba borítanák az egész fővárostA négyzetrácsos mintázatú kokárdát kiötlő civilek új akciójukban az utcát „díszí...

Közzétette: Magyar Hírlap – 2016. március 9.