Kitiltási botrány: kezdődik a per

Kétmilliárd forintot kért az élelmiszerek áfájának csökkentéséért a vádlott

Baranya Róbert – 2016.03.10. 03:04 –

Április 18-án kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az amerikai kitiltási botránnyal kapcsolatos büntetőper, amelyben az ügyészség vesztegetést színlelve elkövetett befolyással üzérkedés miatt emelt vádat.
A bíróságon folytatódik a jövő hónapban a 2014-ben kipattant kitiltási botrány kapcsán indult büntetőeljárás. Ibolya Tibor fővárosi főügyész tavaly decemberben jelentette be a vádemelést egy T. V. monogramú személy ellen, akit a sajtó Tábor Viktorként, a CBA központi cégének résztulajdonosaként azonosított. A vádirat szerint a férfi azt ígérte az amerikai székhelyű, növényolajipari termékeket forgalmazó Bunge Zrt. magyarországi lobbistájának, hogy kormányzati kapcsolatai révén eléri az alapvető élelmiszerek áfájának huszonhétről öt százalékra való csökkentését. Mindezért kétmilliárd forintot kért cserébe.

A lobbista erről értesítette a Bunge Zrt.-t, majd az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét is. A Bunge elhatárolódott az ajánlattól, a külképviselet pedig azt kérte a lobbistától, tájékoztassa a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV), hogy amennyiben nem javul a korrupciós ügyek felderítésének hatékonysága Magyarországon, Washington „lépéseket fog tenni”. Az Egyesült Államok nagykövetsége ezzel együtt az ajánlatot tevő T. V.-től megvonta az automatikus vízumjogosultságot és kitiltotta a területéről. A nyomozás azt is megállapította, hogy a vádlott által emlegetett kormányzati kapcsolat hamis, és az ajánlatából sem volt igaz semmi.

Ismert, a 2014 őszén kirobbant ügy kapcsán nemcsak a vádlottat, hanem Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét is kitiltotta az Egyesült Államok. Vida rágalmazás miatt be akarta perelni a budapesti amerikai nagykövetség akkori ügyvivőjét, de az Egyesült Államok nem vonta vissza André Goodfriend diplomáciai mentességét.