Bevándorlási válsághelyzet országosan

Ezerötszáz honvéd segíti a határt védő rendőröket

Pindroch Tamás – 2016.03.10. 02:58 –

Az egész ország területére bevándorlási válsághelyzetet hirdetett a kormány – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter. Megelőző jellegű intézkedésről van szó, és nincs szükség arra, hogy a rendőrség és a honvédség többletjogosítványokat kapjon.

Pintér Sándor és Kovács Zoltán 20160310Cél a megelőzés. Pintér Sándor és Kovács Zoltán kormányszóvivő (Fotó: Nagy Balázs)

Pintér Sándor belügyminiszter tegnap elmondta, hogy Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határán, ez azt jelenti, hogy a schengeni elvárásoknak megfelelően, kizárólag érvényes útlevéllel és vízummal engedik be a hozzájuk érkezőket. Ezekben az államokban körülbelül tízezer, ott-tartózkodási engedéllyel nem rendelkező illegális bevándorló van jelenleg, és nem tudni, milyen hatást vált majd ki belőlük a szigorítás, tehát bármelyik szomszédos ország felé elindulhatnak, ezért kell felkészülni a határvédelemre. A kormány ezért úgy döntött, megerősíti a határokat, és az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet.

Egyelőre nem kértek többletjogosítványt, a rendőrségi és honvédségi törvény keretein belül el tudják végezni a munkát – jelezte Pintér Sándor. Az akcióban ezerötszáz honvéd vesz részt, mellettük nagy létszámban teljesítenek majd szolgálatot a határ menti megyei rendőr-főkapitányságok akcióosztályainak és közrendvédelmi osztályainak munkatársai. Megtervezték az útépítést, hogy a gépjárművek gyorsabban a határ érintett pontjaira érhessenek, továbbá a határ árammal való ellátására is készült terv, hogy szükség esetén az egész határt megvilágíthassák.

A belügyminiszter azt mondta, a zöldhatáron felállított kerítésnél lényegesen nagyobb a mozgás, mint a déli határzár megépítése utáni hónapokban volt. Megteltek a zöldhatárok mentén felállított, menedékkérelmet fogadó állomások, tehát hamarosan itt is tumultus alakulhat ki. Pintér hangsúlyozta, a szükséges források rendelkezésre állnak, az útépítés 7,3 milliárd forintba fog kerülni, ennek előteremtéséről a kormány feltételesen döntött. Egyelőre nem tapasztalják, hogy Románia felől érkeznének határsértők, de felkészülnek a lehetőségre, ezért megtisztítják a határvonal környékét, és szállítanak kerítésanyagot is, ha szükséges, tíz napon belül határzárat tudnak ott is emelni. A román belügyminiszter arról tájékoztatta Pintér Sándort: garantálják, hogy rajtuk keresztül nem fognak hozzánk illegális bevándorlók érkezni.

Az Országgyűlés tavaly szeptember elején módosította a 2007-es menedékjogi törvényt, és bevezette a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmát. Ugyancsak szeptemberben fogadták el azt a jogszabályt, amely alapján a rendőrség a honvédséggel együtt működhet közre az államhatár védelmében. A déli határzár életbe léptetése napján, szeptember 15-én a kormány kihirdette a válsághelyzetet Bács-Kiskun és Csongrád, néhány nappal később Baranya, Somogy, Zala és Vas megyékben.


Röviden
Gulyás: a baloldal támogatja a migrációt

- A baloldal sem a határzárat, sem a katonai, rendőri határvédelmet nem támogatta – hangsúlyozta Gulyás Gergely (Fidesz). Szerinte a menekültügyi ellátások szigorításának célja, hogy a magyarokhoz képest az átmeneti segítségre szorulók ne élvezzenek előnyöket. A kormány alaptörvény-módosítási tervezete a kétharmados támogatottság híján még nem került a parlament elé, pedig annak köszönhetően a honvédség teljeskörűen segíthetné a rendőrséget – mutatott rá a képviselő. Közölte, ha a balkáni határzár működni fog, akkor nálunk is csökkenhet a migrációs nyomás, de hazánk továbbra is képes a teljes körű határvédelemre.

- Hollik István (KDNP) elmondta, mintegy ezer település támogatja a kormány migrációs politikáját, a szocialisták azonban nem. Az MSZP-s vezetésű Szegeden napirendre sem tűzték a kezdeményezést, Salgótarjánban Boldvai László polgármesteri tanácsadó, Békésen Gosztolya Ferenc helyi szocialista képviselő emelt szót ellene.

- Az MSZP elnöke, Tóbiás József a válsághelyzet kihirdetése kapcsán közölte, ha az Orbán-kabinetnek értesülései vannak a macedóniai helyzet várható alakulásáról, azt ossza meg a közvéleménnyel. Tóbiás szerint lehetséges, hogy a kihirdetést nem támasztja alá semmi, ebben az esetben idő előtti az intézkedés.