Elégedetlenek a Quaestor-ügyfelek

A sértettek igényének érvényesítésére csak akkor kerülhet sor, ha a vádlottak bűnösségét a bíróság jogerősen megállapítja

Bódy Géza – 2016.03.10. 02:28 –

Egy éve robbant a Quaestor-bomba, a brókerbotrány hullámának részeként. Májusban kezdődhetnek a büntetőperek, a vádirat több mint ezerötszáz oldalas. A quaestoros ügyfelek ismét tüntettek.

A Buda-Cash egy évvel ezelőtti bedőlése és százmilliárdos csalási tevékenysége a DRB Bankcsoportot is magával rántotta. A botrány után elindult a lavina: március 9-én éjjel a Quaestor öncsődöt jelentett. Kiderült, fiktív kötvénykibocsátások garmadája történt, így az ügyfelek pénze bennragadt. Azoké az ügyfeleké, akik jóval a hivatalos piaci kamat felett, kockázatos ügyletbe fektették a pénzüket. A két brókercéget ezután követte a Hungária Értékpapír tevékenységi en­gedélyének visszavonása, ezt pedig sok más, az előzőekhez képest kisebb csalási ügy.

Most ott tartunk, hogy várhatóan májusban kezdődik a Quaestor-ügy büntetőpere, a devizahiteles polgári pereknek pedig egy újabb hulláma indulhat el: soron kívül tárgyalják a Quaestor-ügyet. Tegnap épp emiatt tüntetést szerveztek a quaestorosok a Lánchídnál, a pénzüket követelték. Szerintük a nyomozás nem tudta megállapítani, hová tűnt a Quaestor-vagyon, és milyen vagyonelemek vannak meg, milyen értékben. Ezért a károsultak még nem tudják, hogy elfogadják-e a hónap végi kárrendezést. Erre reagálva a Fővárosi Főügyészség azt közölte, hogy február 5-én a fővárosi főügyész, Ibolya Tibor külön kitért a nyomozás több tízezer sértettet érintő mellőzésére és annak részletes indokaira, valamint a zár alá vétellel kapcsolatos kérdésekre is. A közlemény szerint akkor elhangzott: Ibolya Tibor hangsúlyozta, hogy a nyomozás részbeni mellőzésére a vádlottak büntetőjogi felelősségre vonásának érdekében és ezáltal közvetetten az általuk megkárosított sértettek érdekében került sor. Hangsúlyozták: „A több tízezer rendbeli bűncselekmény vád tárgyává tétele a bizonyítási eljárást parttalanná tenné, a vádemelést követően a bírósági eljárás önmagában emiatt évekkel húzódhatna el. A terhelteknek fel nem róható okból elhúzódó büntetőeljárás pedig nyomatékos enyhítő körülmény, így a nagyszámú halmazat ebben az esetben bűnösség megállapítása esetén nem súlyosabb, hanem lényegesen enyhébb büntetések kiszabását eredményezné.

A Quaestor-károsultak azon felvetésével kapcsolatban, hogy a Fővárosi Főügyészség intézkedése miatt nem tudják a kárigényüket a büntetőeljárás során érvényesíteni (polgári jogi igény) le kell szögeznünk, hogy a sértettek igényérvényesítésére a büntetőeljárási törvényben foglaltak szerint csak akkor kerülhetne sor, ha a büntetőeljárási főkérdést, vagyis a vádlottak bűnösségét a bíróság jogerősen megállapította” – olvasható a közleményben. Ez azt is jelentené, hogy a sértettek polgári jogi igényére a bíróságnak külön-külön minden esetben bizonyítást kellene felvennie. Amennyiben ez az eljárást jelentékenyen késleltetné, a törvény alapján a bíróság a polgári jogi igény érvényesítését olyan egyéb törvényes útra utasíthatná (polgári per), amely azonban a büntetőeljárástól függetlenül most is nyitva áll a károsultak előtt – írta a Fővárosi Főügyészség tegnap, a tüntetők követeléseire reagálva. Most tehát a tárgyalás előkészítése tart, ennek keretében már döntöttek három vádlott kényszerintézkedése ügyében is, de a nevük egyelőre nem nyilvános, mert még az érintettek sem értesültek róla. A Quaestor-botránya és az ügy rendkívüli terjedelmű. Már a vádirat ismertetése is több napot vehet igénybe, hisz az 1548 oldalas. A Tarsoly Csabát érintő cselekmények száma 753 rendbeli, különösen nagy kárt okozó csalás és különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztások. Tarsoly valamennyi vádpontban érintett, felbujtóként. Szintén a vádpontok között szerepel, hogy hatmilliárd forint összegben fiktív kötvényeket értékesítettek, illetve, hogy mintegy 1,2 milliárd forint készpénzt Tarsoly Csaba a saját céljaira sikkasztott el. E vádponttal kapcsolatban Ibolya Tibor korábban azt monda: „Ezt úgy értsék, ahogy mondom: táska, készpénz, belerak, elmegy.” Az ügyben 2018 kötetben 132 ezer oldalt tesz ki a nyomozati anyag. A Quaestor elleni felszámolási eljárásban a vagyonvizsgálat megállapította, hogy az ügyfelek pénzszámláin a felszámolás előtti időszakban nyilvántartott pénzeszközök – a Saxo Bankhoz kihelyezett állomány kivételével – maradéktalanul rendelkezésre állnak.


A számok ebben az esetben is magukért beszélnek
- 77 milliárd forint az elkövetési érték
- 5458 rendbeli csalás és sikkasztás
- 1548 oldalas vádirat
- 605 tanú meghallgatása
- 753 ügy Tarsolyhoz köthető
- 46,5 milliárdos sikkasztás a Quaestor sérelmére
- 3,3 milliárd forint fiktívállampapír-sikkasztás
- 232 befektető szenvedett 50 millió forint feletti kárt
- 2018 kötetben 132 ezer oldal nyomozati anyag