Egyensúlyban a gazdaság

Újabb komoly elismerés az Európai Bizottságtól

Bozlék Krisztina – 2016.03.10. 02:20 –

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarország olyan országnak minősült, amelynél nem állnak fenn makrogazdasági egyensúlytalansági problémák.

A megelőző években hazánk még a makrogazdasági egyensúlytalanságot mutató országok között szerepelt. Komoly elismerése a gazdasági fejlődésnek, hogy Magyarországot a bizottság átsorolta az ebből a szempontból legjobban teljesítő országok (Ausztria, Belgium, Észtország, Románia és Nagy-Britannia) közé – adta hírül tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Hazánk esetében a külső és a belső eladósodottsághoz kapcsolódó kockázatok mérséklődtek, a gazdaság külső finanszírozási pozíciója erőteljesen javult. Kormányzati lépések történtek annak érdekében, hogy kiszámíthatóbb legyen a szabályozói környezet a pénzügyi szektorban, alacsonyabb lett a bankadó, valamint csökkent a devizahitelek aránya. A dokumentum kiemeli, hogy Magyarország fontos lépéseket tett a finanszírozás megkönnyítése érdekében, kedvezményes hitelprogramokat indított.

A lényegesen magasabb adóbevétel az egyik legfőbb oka annak, hogy az év első két hónapját többlettel zárta az államháztartás – közölte tegnap Adorján Richárd, az NGM költségvetésért felelős helyettes államtitkára az M1-en. A növekedés annak köszönhető, hogy sikeresek voltak a kormányzati intézkedések, például fehéredett a gazdaság, és bővült a foglalkoztatottság. Balogh László pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár közölte: a magyar gazdaság növekedése nemzetközi összehasonlításban is kimagasló. Kifejtette, hogy az egész évi 2,9 százalékos bővülés meghaladja az európai uniós tagországok átlagát. Hozzátette, elsősorban a beruházások és a fogyasztás húzta a gazdaságot, a jó teljesítményhez hozzájárult még az ipar 7,2 százalékos növekedése, a kiskereskedelem 4,7 százalékos bővülése és a turizmus.