Nem várható áfacsökkentés

Tárgyalt a kormány a baromfitartókkal – Kedvezőtlen a nagy kereskedelmi láncok magatartása

Nagy Kristóf – 2016.03.10. 02:19 –

Nem várható áfacsökkentés a baromfiágazatban, azonban több, a fekete- és szürkegazdaság fékezésére irányuló intézkedést ígért az ágazat szereplőinek a Nemzetgazdasági Minisztérium. A visszaélésekért a kereskedők is felelősek.

baromfi 20160310Ígéretet kaptak a baromfitartók arra, hogy erőteljesebben lép fel a kormány a feketegazdaság ellen (Fotó: MH)

Tárgyalt a kormány részéről a Nemzetgazdasági Minisztérium a Baromfi Termék Tanáccsal, az egyeztetéseken az áfacsökkentés kérdése is felmerült – mondta lapunknak Csorbai Attila, a tanács elnöke. Szavai szerint a tárca képviselői nem biztatták a baromfiágazat szereplőit az áfacsökkentés lehetőségével. Az elnök arra azonban ígéretet kapott, hogy a tárca még határozottabban fellép a jövőben az ágazatban tapasztalható szürke- és feketegazdaság ellen. Erre lehetőséget nyújt az elektronikus áruforgalom-ellenőrző rendszer, valamint az elektronikus számlázási rendszer is.

Csorbai Attila arra is felhívta a figyelmet, hogy a kereskedelmi láncok hazai magatartása is elősegíti a romló ágazati helyzetet. Példaként említette a tojást, amellyel kapcsolatban bevett gyakorlat, hogy az uniós tagállamok nagy részében tiltott S-es méretű, harmincöt grammos tojást lényegesen olcsóbban értékesítik, mint a hagyományos M-es méretű ötvenhárom grammos terméket. Ezzel párhuzamosan a nagyobb méretű tojások árát felnyomják, azonban az eljárással beszedett hasznot már nem adják vissza a termelőknek. A nemzetgazdasági tárca a terméktanács vezetőjével azt közölte, a kormányzat azért támogatta az áfamérsékléssel a sertéstartókat, mert a rendszerváltás óta eltelt időszakot ők szenvedték meg a legjobban. Csorbai Attila ugyanakkor hozzátette: már alátámasztható, hogy a sertéshús adókulcsának mérséklése károkat okozott a baromfiágazatban is.

Mint megírtuk: a nagy kereskedelmi láncok adatai szerint az áfamérséklés januári bevezetése óta mintegy harminc-harminc százalékkal csökkent a csirke- és pulykamellek értékesítése. Ezzel párhuzamosan több mint kétszeresére nőtt a sertéscomb iránti kereslet, tehát az adócsökkentés sikeres volt. Az adatok szerint a sertéságazatban szinte teljesen visszaszorult a feketegazdaság, a tavaly februári adatokhoz képest 17,4 százalékkal csökkent a tőkehúsok ára.

A Nemzetgazdasági Minisztérium lapunkkal azt közölte, a kormány célja a foglalkoztatással kapcsolatos adóterhek csökkentése, a költségvetés stabilitását pedig a jelenlegi szerkezetben a fogyasztási adók garantálják. Ugyanakkor nem zárkózik el a kormány további áfacsökkentéstől sem. A tejtermékek adókulcsának csökkentése a sajtok nélkül mintegy ötvennégymilliárd forintba, a tojás- és baromfihús ötszázalékos áfakulcsának bevezetése pedig megközelítőleg huszonegymilliárd forintba kerülne évente.