Bíróságon Balla Irma vélt gyilkosa

D. Lajos számos ellentmondásos vallomást tett, ezek egyes körülményeiről azonban csak a képviselőnőt megölő tettes tudhatott

Csibra Tibor – 2016.03.10. 01:54 –

Az egykori debreceni képviselő, Balla Irma gyilkosának tartott D. Lajos állt bíróság elé tegnap. A vádlott már korábban bevallotta tettét, az ügyben azonban tévesen az áldozat fiát, Schönstein Sándort ítélték el. Ő később kártalanításért perelte az államot az előzetes letartóztatásban töltött két éve miatt.
Tisztázódhatnak a néhai debreceni fideszes képviselő, Balla Irma kilenc évvel ezelőtti meggyilkolásának körülményei, miután tegnap a Nyíregyházi Törvényszéken elölről kezdődött a történtek miatt indított büntetőper. Az eljárás vádlottja ezúttal D. Lajos, aki korábban már beismerte a bűncselekmény elkövetését, sőt tanúként vallomást is tett abban a perben, amelyben – mint kiderült, tévesen – az áldozat fiát, Schönstein Sándort ítélték el.

D. Lajost nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja az ügyészség, a férfi a tegnapi tárgyaláson jelezte, hogy nem akar vallomást tenni, nem ismeri el bűnösségét, és kérdésekre sem válaszol – írta a távirati iroda. A vádirat szerint a kisebb korábbi ügyei miatt büntetett előéletű terhelt kilenc éve egy építkezésen dolgozott, amely közel volt Balla Irma lakásához. D. Lajos elhatározta, hogy kifosztja az egyedülálló nőt, mivel pénzre volt szüksége. Az építkezésről időközben elbocsátott férfi egy este bemászott a nő házába, és feszítővassal összeverte, majd megfojtotta a sértettet. D. Lajos húszezer forintot, egy mobiltelefont és apróbb értékeket vitt magával, a telefont később elásta, a pénzt pedig elköltötte.

Anyja holttestét másnap Schönstein Sándor találta meg, a férfit hamarosan meggyanúsították az ügyben, holott biztos alibije volt a gyilkosság idejére, mivel egy baráti társasággal szórakozott az eset helyszínétől messze. A korábbi vizsgálat érdekessége, hogy az elásott telefon helyét maga D. Lajos mutatta meg a nyomozóknak. A Schönstein elleni korábbi eljárásban védője, Magyar György többször szorgalmazta, hogy a hatóságok vessék DNS-vizsgálat alá az időközben megtalált feszítővasat is, ám a döntéshozók sokáig ezt sem tartották lényegesnek. Balla Irma fiát bűnösnek találták édesanyja meggyilkolásának ügyében, ezért tizenhárom év fegyházat kapott. Az ügyben másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a döntést, a megismételt eljárásban Schönsteint – azóta már jogerősen is – felmentették.

Magyar György lapunknak elmondta, hogy védencének húszmillió forintos kártalanítási pere folyamatban van a magyar állam ellen. Az ügyvéd lényeges körülményként említette, hogy Schönstein Sándort bizonyíték hiányában mentették fel, ami bűncselekmény hiányára változhat, amennyiben D. Lajost elmarasztalják. Utóbbi esetben Schönsteinnek – aki két évet töltött előzetesben– kártérítés járhat az államtól. Magyar György kiemelte: kilenc évvel Balla Irma meggyilkolása után végre érdemi tárgyalás indulhatott a történtek miatt.