Afrika szerelmese volt a magyar gróf

Teleki Sámuel az első európai volt, aki elérte a hóhatárt a Kilimandzsárón

Zsigmond Lilian – 2016.03.10. 01:53 –

Száz esztendeje hunyt el gróf Teleki Sámuel Afrika-kutató, aki expedícióival és kutatómunkájával jelentősen gyarapította az emberiség Afrikára vonatkozó ismereteit.
A magyar utazó Afrikának addig olyan ismeretlen területeit járta be, ahol előtte még európai utazó nem járt. Számos felfedezés kötődik nevéhez, kutatómunkájával pedig kibővítette az európaiak Afrikáról szóló ismereteit. Teleki 1845-ben született a Romániában fekvő Maros menti Sáromberkén, Erdély és Magyarország egyik legjelentősebb arisztokrata családjában. A vállalkozó kedvű ifjú tudományos élet iránti vonzalmát a családi örökség is táplálta, ugyanis dédapja ötvenezer kötetes könyvtára átadásával megalapította a marosvásárhelyi Teleki Tékát. A fiatal Teleki természettudományi tanulmányait, így az ásványtant, geológiát, földrajzot és csillagászatot a göttingeni és a berlini egyetemen végezte. Országgyűlési képviselőként ismerkedett meg Rudolf trónörökössel, aki élénk figyelemmel kísérte a kor földrajzi felfedezéseit. A Rudolffal Erdélyben tett közös vadászatok érlelték meg benne a gondolatot egy afrikai vadászexpedícióra, és a Kenyában lévő Kilimandzsáró megmászására.

A megismerés vágyától hajtva Teleki magánvagyonából – de a Habsburgok bizalmát is élvezve – 1887-ben Ludwig von Höhnel osztrák tengerészhadnagy kíséretében négyszáz teherhordóval indult neki az afrikai felfedezőútnak. Ezzel beírta magát a történelembe, ugyanis ő vezette az első európai expedíciót az Egyenlítő menti Kenya északi részébe, ahol elsőként érte el a Kilimandzsáró 5310 méter magasan húzódó hóhatárát. Ő fedezte fel és nevezte el az osztrák trónörökösről a Rudolf-tavat – ma Turkana-tó –, és Rudolf feleségéről az Etiópiában fekvő Stefánia-tavat, mai nevén Chew Bahirt. Az ő nevét viseli az általa felfedezett Teleki-vulkán, amely a Turkana-tótól délre található. Útjain geológiai, növény- és állattani ismereteket szerzett, és gyakran az afrikai törzsek addig az európaiak számára ismeretlen, olykor igencsak veszélyes világába csöppent. A feltárt területek klímájáról, etnográfiai, állat- és növényvilágáról precíz megfigyeléseket végzett. Több mint négyszáz olyan tárgyat gyűjtött össze, amellyel megalapozta a Néprajzi Múzeum kelet-afrikai gyűjteményét. Teleki, aki 1894-től a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, 1916. március 10-én Budapesten hunyt el.