Meghosszabbíthatják az oroszok elleni uniós szankciókat

A friss névsor szombatra várható

MH/MTI – 2016.03.09. 20:43 –

Várhatóan meghosszabbítják az ukrajnai válság miatt orosz és oroszbarát ukrán személyek ellen elrendelt európai uniós szankciókat az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozásán - közölték nevük elhallgatását kérő illetékesek. 

Arról számoltak be, hogy a tárcavezetők hat hónappal kiterjesztik a beutazási korlátozást és vagyonbefagyasztást magukban foglaló büntetőintézkedéseket 146 természetes és 37 jogi személy ellen.

A legutóbbi alkalommal szeptemberben meghosszabbított szankciós listán szerepelt többek közt Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, valamint két védelmi miniszterhelyettes, Arkadij Bakhin és Anatolij Antonov is. A friss névsort várhatóan szombaton hozzák nyilvánosságra.

Nem ebbe a szankciócsoportba tartozik az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokra célzott gazdasági korlátozó intézkedések sora, amelyeknek a hatályát már decemberben meghosszabbították. Ezen intézkedések értelmében korlátozzák egyes orosz bankok és vállalatok hozzáférését az európai tőkepiachoz, valamint tiltják a fegyverek és a katonai jellegű végfelhasználásra szánt, egyébként kettős rendeltetésű termékek, továbbá bizonyos energetikai technológia exportját Oroszországba.

Kijev és a nyugati hatalmak hosszú ideje azzal vádolják Moszkvát, hogy a Krím félsziget annektálását követően katonákat vezényelt Kelet-Ukrajna területére, az orosz kormány azonban ezt tagadja. Az ukrán konfliktus a sajtóban megjelent becslések szerint 2014 áprilisa óta több mint kilencezer halálos áldozatot követelt.