Elkeseredett harcok Palmüra közelében

Elfogták az ISIS fő vegyifegyver-mérnökét

MH/MTI – 2016.03.09. 18:40 –

Az elmúlt napok legádázabb harcai zajlanak a szíriai Palmüra közelében, az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet, amely tavaly májusában foglalta el az ókori romvárost, komoly veszteségeket szenved a szíriai hadseregtől - közölte szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség.

Az asz-Szafír című libanoni lap internetes kiadásának értesülései szerint a szíriai kormánycsapatok Palmürát déli és nyugati irányból közelítették meg. A szárazföldi műveleteket heves tüzérségi és légi támogatással hajtják végre, tucatnyi IÁ-szélsőségest megsemmisítve - közölte a libanoni lap.

Az ellenség védelmi vonalait áttörték, és dacára a nehéz időjárási körülményeknek, az összecsapás kimenetele hamarosan eldőlhet - mondta egy szíriai katonatiszt, aki részt vesz a hadsereg offenzívájában. A katonai parancsnokság ugyanakkor figyelembe vette a Palmüra felszabadítására korábban tett kísérleteknél elkövetett hibákat - tette hozzá.

Az ország észak-nyugati részében a szíriai hadsereg az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz köthető an-Nuszra Front és más iszlamista csoportok állásait támadja. A szélsőségesek Latakia és Hama tartomány határán, az ellenőrzésük alatt lévő Szirmaníja városában húzódtak meg. A szíriai kormányerők a térségben korábban ellenőrzésük alá vontak egy fontos magaslatot.

A szíriai hadsereg ugyanakkor Latakia tartományban csapásokat mér három lakott településre, amelyek az Idlíb tartománybeli Dzsiszr-es-Sugúr településhez vezető utak mentén fekszenek. A településeket a Türkisztáni Iszlám Párt nevű terrorszervezet és az Ahrar as-Sam szíriai szélsőséges fegyveres csoport egységei tartják.

A kurdok egyik fő bástyájának számító Afrin városának térségéből érkezett jelentések szerint pedig az an-Nuszra Front és velük szövetséges más iszlamista radikális csoportok jelentős erőket, köztük harckocsikat vontak össze a török határ mentén, és hamarosan várható a támadásuk. A szíriai kurdok azzal vádolják Ankarát, hogy katonai-logisztikai támogatást nyújt az an-Nuszra Frontnak, és megsértik a tűzszünetet. Törökország ugyanakkor cáfolja ezeket a vádakat.

Washington és Moszkva februárban állapodott meg a "harci cselekmények abbahagyásáról", amelyet a damaszkuszi kormányzat és legalább két hétre a legtöbb fegyveres felkelőcsoport is elfogadott. A tűzszünet az ENSZ által terrorszervezetnek tekintett csoportokra, így az Iszlám Államra és az an-Nuszra Frontra nem vonatkozik. Szórványos harcok és támadások ellenére a tűzszünetet eddig összességében betartották.

Elfogták az ISIS fő vegyifegyver-mérnökét

Elfogták amerikai különleges egységek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet fő vegyifegyver-mérnökét egy rajtaütésben a múlt hónapban Irakban - közölte két iraki biztonsági illetékes szerdán.

A névtelenül nyilatkozó illetékesek elmondták, hogy Szlímán Dáúd al-Afari korábban Szaddám Huszein volt iraki diktátor hadiiparának fejlesztéséért felelős hivatalában dolgozott, amely vegyi és biológiai fegyverekre szakosodott. Szerintük elfogásáig a közel 50 éves Afari vezette az IÁ vegyi fegyverek kifejlesztéséért és kutatásáért felelős - nemrég létrehozott - ágazatát. A szélsőségesek vegyifegyver-szakértőjét az IÁ kezén lévő Moszultól mintegy 45 kilométerre nyugatra, Tal Afarnál fogták el. További részleteket azonban nem közöltek az akcióról.

Az illetékesek személyesen ismerik a szóban forgó férfit, és közvetlen információkkal rendelkeznek az iszlamisták vegyi fegyver programjáról. Az Egyesült Államok tisztségviselői nem erősítették meg az értesülést a szélsőséges elfogásáról.

A Washington vezette koalíció mintegy két hónapja célzottan támadja - légicsapásokkal és a földön tevékenykedő különleges egységekkel - az IÁ vegyi fegyver infrastruktúráját - közölték ugyancsak névtelenül nyilatkozó iraki biztonsági források és egy nyugati biztonsági illetékes Bagdadban. A légicsapások a laboratóriumokat és berendezéseket célozzák, míg a földön további  műveleteket terveznek az iszlamisták vegyifegyver-szakértői ellen - tették hozzá.

Az IÁ határozott erőfeszítéseket tesz, hogy vegyi fegyvereket fejlesszen ki. Feltételezések szerint a dzsihadisták különleges egységet hoztak létre ebből a célból külföldi szakértők és olyan iraki tudósok részvételével, akik Szaddám Huszein idejében dolgoztak a diktátor vegyifegyver-programján - mondták a biztonsági illetékesek.

A szakértők úgy vélik, hogy az IÁ mustárgázt állított elő és vetett be Szíriában és Irakban is.