Átokkal fenyegetőzött a költő

Radarral kutatják át Shakespeare sírkamráját

MH-összeállítás – 2016.03.09. 01:04 –

A világhírű angol költő és drámaíró állítólag maga fogalmazta meg a sírja felett elhelyezett kőtáblára vésett feliratot, amely szerint átok sújtja azt, aki elmozdítja a Stratford-upon-Avonben lévő Szentháromság-templomban 1616-ban örök nyugalomra helyezett csontjait.

A templom most dokumentumfilmeseknek adott engedélyt a sír vizsgálatára annak fizikai megbolygatása nélkül. Így a szakértők lehetőséget kaptak, hogy a high-tech radarvizsgálat segítségével tanulmányozzák a sírbolt titkait.

Az előzetes radarfelmérések már meg is történtek a helyszínen, ennek eredményeit tavasszal mutatja be a Channel 4 tévécsatorna. A Shakespeare halálának négyszázadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések, ünnepek és más programok sorába illeszkedő kutatást tudósok, színházak és műsorszolgálatok is támogatják, remélve, hogy új információkkal szolgálnak majd Shakespeare életéről.

A dokumentumfilmesek a drámaíró családjáról is szeretnének többet megtudni. Korai lenne még találgatni, hogy a vizsgálat mutat-e majd a koporsóba helyezett tárgyakat, de valószínű, hogy segítségével több minden kiderülhet a családi sírboltról. Shakespeare mellett ugyanis a feleségét, Anne Hathawayt, Suzanna nevű lányát, a vejét, John Hallt, valamint Thomas Nash-t, a drámaíró unokájának első férjét is ugyanitt helyezték örök nyugalomra.

A vizsgálat nagy érdeklődéssel várt eredményeit előreláthatóan még a nyárra tervezett Shakespeare-világkongresszus – amelyre mintegy ezer Shakespeare-kutatót várnak – előtt nyilvánosságra hozzák.