Sarapova lebukott az Australian Openen

Tenisz. A korábbi világelső sajtótájékoztatón bejelentette, hogy pozitív lett a doppingtesztje a januári Melbourne-i tornán

Burkovits Ferenc – 2016.03.09. 00:52 –

Drámai bejelentést tett hétfőn este Los Angeles-i sajtótájékoztatóján Marija Sarapova. A világ egyik legjobb női teniszezője bevallotta, hogy pozitív lett a doppingtesztje az idei Australian Open után. Állítása szerint azért bukott le, mert a gyógyszernek, amit szed, az egyik hatóanyaga felkerült a tiltott szerek listájára.

Sarapova 20160309Sarapova pályafutása végét jelentheti a hibája (Fotó: Reuters - Gonzalo Fuentes)

Korunk sportjának egyik legnagyobb csillaga Marija Sarapova. Az ötszörös Grand Slam-tornagyőztes orosz teniszező azonban most nehéz helyzetbe került. A korábbi világelső hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be Los Angelesben, hogy pozitív lett a doppingtesztje januárban a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságon. Sarapova állítja, nem teljesítménynövelő szereket szedett, csupán gyógyszert, amelynek az egyik hatóanyaga, a meldonium tavaly decemberben felkerült a tiltott szerek listájára. Azt mondta, a családjában volt cukorbetegség, és ennek megelőzéséért tíz éve szed egy gyógyszert, amit az orvosa írt fel neki, és ennek eddig egy összetevője sem volt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján. Január 1-jétől viszont már doppingszernek minősül a meldonium. Elismerte, hogy december 22-én megkapta a WADA legújabb változásokat tartalmazó levelet, de nem nézte át a listát. „Hatalmas hibát követtem el - ismerte be Sarapova. – A 2000-es évek közepén gyakran betegeskedtem, magnéziumhiányt, szívritmuszavart állapítottak meg és cukorbetegségre utaló jeleket találtak nálam. A családban előfordult cukorbetegség, ezért kezdtem el gyógyszereket szedni. A hibáért senki sem hibáztatható, csak én. Minden felelősséget vállalok a történtekért. Nem tudom, milyen következményekre számíthatok, néhány nappal ezelőtt kaptam meg az értesítést, teljesen új ez a helyzet számomra. Nem akarom, hogy így érjen véget a pályafutásom. Nagyon remélem, hogy kapok még egy esélyt, és tovább játszhatok.”

A büntetés mértékéről Craig Reedie, a WADA elnöke beszélt: „A meldonium használatáért rendszerint egyéves eltiltás jár. Kelet-Európában ez a gyógyszer vény nélkül is kapható enyhébb verzióban, erős hatóanyaggal viszont orvosnak kell felírnia. Sok ilyen esettel találkozunk január 1-je óta, mivel nem minden sportoló figyel arra, hogy mi szerepel a tiltólistán.”

Az Orosz Teniszszövetséget vezető Samil Tarpicsev ugyanakkor nem számít komoly büntetésre: „Badarság az egész. A sportolók azt szedik, amit felír nekik az orvos. Szerintem Sarapova szerepelni fog a riói olimpián.” A nemzetközi szövetség honlapján egyelőre annyit közöltek, hogy a vizsgálat lezárásáig felfüggesztik az orosz játékos versenyengedélyét. A világ legjobban kereső női sportolója pályafutása során eddig több mint harminchatmillió dollár pénzdíjat gyűjtött össze, és csak a 2015-ös éves bevételét 29,5 millióra becsülte a Forbes gazdasági magazin. A huszonnyolc éves Sarapovát az idei Australian Open negyeddöntőjében az amerikai Serena Williams búcsúztatta, s azóta sérülés miatt egyetlen versenyen sem indul.

Megkerestük hazánk egykori legjobb és legismertebb teniszezőnőjét, Temesvári Andreát, hogy mi a véleménye Sarapova ügyéről. Így nyilatkozott: „Meglepődtem, és azt gondolom, hogy emberi mulasztás történt. Sokszor volt alkalmam különféle nemzetközi versenyeken Sarapovát testközelből figyelni. Mondhatom, vérprofi versenyző, a női tenisznek nagy szüksége van rá.”

Tiszeker Ágnes, a Magyar Anti-dopping Csoport vezetője lapunknak elmondta: „A meldonium egy izomköteg-növelő hatású gyógyszer, amelyet a szívbetegségek enyhébb gyógyítására is használnak. Tavaly még nem szerepelt a WADA tiltólistáján, de az elvégzett vizsgálatok után viszont január 1-jétől felkerült rá. Elsősorban Közép- és Kelet–Európában használatos gyógyszerről van szó, amelyet Lettországban fejlesztettek ki. Meg kell várni a vizsgálat végét, de ha Sarapova bizonyítani tudja, hogy egészsége megőrzésének érdekében szedte a gyógyszert, akkor legfeljebb egyéves eltiltás várhat rá.”

Sarapova szponzorai közül a Nike, a Porsche és a TAG Heuer luxusóracég a vizsgálat végéig felfüggesztette támogatását.


Így reagált a nemzetközi sajtó

Szport-Ekszpressz, Oroszország: Nehéz felfogni a történteket. Nem arra gondolunk, hogy a világsztárról és közönségkedvencről kiderült, hogy tiltott szerrel élt, hanem sokkal inkább arra, hogy teljesen haszontalan és semmi előnyt nem biztosító meldoniummal bukott le.

La Repubblica, Olaszország: Maria, milyen csúnya meccs. Visszafogott fekete ruha, távolba meredő pillantás egy másodosztályú Los Angeles-i hotel szomorú konferenciatermében. Sarapova elvesztette élete mérkőzését.

Corriere della Sera, Olaszország: A címlapok sztárja még sosem volt ilyen gyűrött. Gyanús sietséggel hozták össze és élőben közvetítették a szibériai születésű teniszező szomorú pillanatát, aki a legszégyenletesebben szennyezte be magát: doppinggal.

Daily Mail, Anglia: A pozitív teszt igazi katasztrófa a tenisz számára. A sporttörténelem egyik legnagyobb sztárját felfüggesztették, és hírnevén örökre csorba esett.

the Times, Anglia: Nagy csapás lenne, ha Sarapova hitelét vesztetten, nehezen felépített imázsát lerombolva hagyná el a sportvilágot.