Bűnüldözési tudásközpont jön létre

Kriminalisztikai és kibernetikai együttműködés egy tengerentúli egyetemmel

MH-összeállítás – 2016.03.08. 04:28 –

A nemzetközi képzési együttműködések segítik az eredményes bűnüldözést – hangsúlyozta Pintér Sándor belügyminiszter tegnap, azon a rendezvényen, amelyen Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora és Matthew D. Shank, az egyesült államokbeli Marymount Egyetem vezetője öt évre szóló együttműködési megállapodást írt alá, ennek két kiemelt területe a kriminalisztika és a kibernetika.

patyiMatthew D. Shank és Patyi András írta alá a megállapodást (Fotó: MTI/KOvács Tamás)
Pintér Sándor szerint van rá lehetőség, hogy a megállapodást a jövőben európai szintűvé terjesszék ki. A belügyminiszter elmondta, régi cél egy központi bűnüldözési tudásközpont felállítása, így jött létre az Ausztriával közös Közép-európai Rendőrakadémia, továbbá az Egyesült Államokkal a Nemzetközi Rendészeti Központot és az Európai Unió rendőroktatási központját is Budapestre hozták.

Matthew D. Shank közölte, hallgatóik olyan ügynökségekkel dolgoznak, mint az FBI vagy a CIA. Csaknem négyezer diákjával az egyetem közepes méretűnek számít az Egyesült Államokban.

Patyi András kiemelte: az Egyesült Államok nemcsak gazdasági, politikai és katonai világhatalom, hanem felsőoktatási tudományos világközpont is. Rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte, hogy az együttműködés hivatalos elindítása kiemelt állami figyelemben részesül. Mint fogalmazott, „ez is kötelez bennünket arra, hogy a megállapodás valódi hasznot hozzon mindkét ország számára”.