Meghallgatták Nyakó Istvánt

Tizenkilenc feljelentés az NVI-botrány kapcsán

Baranya Róbert – 2016.03.08. 04:26 –

Tanúként hallgatta meg tegnap a Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyakó István szocialista képviselőt a Nemzeti Választási Irodánál (NVI) február 23-án történtek miatt.

A rendőrség a Fővárosi Főügyészség utasítására a múlt pénteken rendelt el nyomozást a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. A meghallgatás után Nyakó elmondta: bízik abban, hogy a nyomozás feltárja, kik voltak a felbujtói azoknak, akik az NVI épületében megakadályozták népszavazási kérelmének érkeztetésében. Hozzátette: azt várja a nyomozástól, hogy felderíti: melyik „agytröszthöz” köthető a történtek kitalálása, és ki fizette az őt akadályozó „kigyúrt kopaszokat”. Nyakó azt is elmondta, hogy rajta kívül tizenkilencen tettek feljelentést az ügyben.
A Kúria múlt hét csütörtökön azt állapította meg, hogy az NVI-nél tartózkodó ismeretlenek akadályozták az MSZP-s politikust jogai gyakorlásában, amikor be akarta nyújtani a vasárnapi boltzár eltörlését célzó népszavazási kezdeményezését. Szerintük ezzel sérült az esélyegyenlőség és a rendeltetésszerű joggyakorlás elve is. Az eset után Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság dolgozzon ki javaslatot a népszavazási szabályok megváltoztatására. A kormányfő szerint a jelenlegi szabályok nem biztosítják a méltányos körülményeket azoknak, akik élni akarnak állampolgári jogukkal.