Menedékkérelmi szigorítások

Törvénymódosítást nyújt be a belügyminisztérium

Pindroch Tamás – 2016.03.08. 04:20 –

A Belügyminisztérium (BM) törvénymódosító tervezete csökkentené a menedékkérők szociális ellátását, egy hónapra rövidítené a menekültek befogadóállomáson való tartózkodását.

A BM csökkentene a menedékkérőket és a nemzetközi védelemben részesítetteket megillető szociális ellátások mértékén. Ezzel elkerülhetőnek tartja, hogy a gazdasági migránsok kizárólag a jobb élet reményében hazánkban terjesszenek elő menedékjog iránti kérelmet. A tervezet megszüntetné az integrációs szerződés intézményét, és kezdeményezi, hogy a nemzetközi védelemben részesítettek – menekültek, oltalmazottak – ne legyenek jogosultak olyan juttatásokra, amelyek a magyar állampolgárokat sem illetik meg. Ezen kívül hatályon kívül helyezné a lakhatási támogatást és a beiskolázási támogatást, valamint sem a menedékkérők, sem a nemzetközi védelemben részesítettek nem lennének jogosultak költőpénzre. Azt is indítványozza, hogy a menekültek, oltalmazottak a mostani kettő helyett csak egy hónapig tartózkodhassanak a befogadóállomáson.

Az indoklás szerint míg a menekültügyi őrizet elrendelésére eddig csak a dublini eljárás szerinti átvétel esetén volt lehetőség, a módosítással visszaadás esetén is őrizetbe lehet venni a külföldit. A tervezet javasolja, a menekültügyi hatóság háromévente vizsgálja felül a menekültkénti elismerés felté­teleinek fennállását, így a nemzetközi védelemre már nem szorulók esetében a jogállás visszavonható lenne. Szigorítana a tartózkodási engedély kérelmezésének szabályrendszerén is. Ezt azzal indokolja, hogy sokan visszaélnek a tartózkodási engedély belföldi kérelmezésével és az ahhoz kapcsolódó méltányossági eljárással. A tervezet viszont egyszerűsítené a nemzetgazdasági érdekből kiadható tartózkodási és letelepedési engedély megszerzésének lehetőségét.