Élesedik a harc Hillary Clinton és Sanders közt

Őry Mariann – 2016.03.08. 04:09 –

Nagyon heves szócsata alakult ki vasárnap este a két amerikai demokrata elnökjelölt-aspiráns, Hillary Clinton volt külügyminiszter és Bernie Sanders vermonti szenátor között a CNN országos tévévitájában, amit a michigani Flintben vettek fel.

Ebben az államban – ahogy Hawaii-on, Idahóban és Mississippiben is – ma tartanak előválasztást, valamint jelölőgyűlést, Flint városa pedig azért is belpolitikai viták kereszttüzébe került, mert ivóvize a városvezetés hibájából ólommal mérgezett. Sanders lemondásra szólította fel Michigan kormányzóját, s Clintonnal egyetemben szövetségi kormányzati segítséget sürgetett. A kemény hangú vitában a Wall Street befolyásáról, a munkanélküliségről, az Egyesült Államok nemzetközi kereskedelmi szerződéseinek az amerikai gazdaságra gyakorolt negatív következményeiről esett szó. A két politikus gyakran félbeszakította egymást, agresszívan támadta a másikat.

Sanders tegnap 64 százalékot kapott a Maine-i előválasztáson, míg Hillary Clinton csupán a voksok 34 százalékát. A republikánus jelölőgyűléseken Puerto Rico szigetén Marco Rubio floridai szenátor nagyon nagyarányú győzelmet aratott. A voksok több mint hetven százalékát szerezte meg, messze maga mögé utasítva Donald Trump New York-i üzletembert, aki a szavazók voksának csupán 13 százalékát kapta meg. Trump és Ted Cruz texasi szenátor lényegében átadták a terepet Rubiónak Puerto Ricóban, csak ő kampányolt a szigeten, amelynek van szerepe a jelöltállításban, de lakosai nem szavazhatnak majd novemberben.