Kész a méhészeti programunk

Fontos szempont a termékfejlesztés támogatása

Nagy Kristóf – 2016.03.08. 03:38 –

A feldolgozottsági szint javítása mellett a megjelenés elősegítését tűzte ki célul a nemzetközi piacokon a Magyar Nemzeti Méhészeti Program, amely 2019-ig határozza meg az ágazat működését. A program már az Európai Bizottság előtt van.

meheszetKiemelt cél, hogy a méhészek új piacokat találjanak (Fotó: Csudai Sándor)
Elkészült a 2016 és 2019 közötti méhészeti program – tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. A közlés szerint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői, valamint a méhészek jelzései alapján készítették el a nemzeti programot.

A fejlesztési igények középpontjában az áll, hogy a méhészek megfeleljenek az élelmiszer-biztonsági követelményeknek, ehhez pedig rendelkezésre állhassanak a szükséges eszközök. A megjelenés az új belföldi és export piacokon ugyanis csak a feldolgozottság szintjének javításával, valamint a szavatoltsági és nyomon követhetőségi igények kiszolgálásával érhető el. A tárca közlésében hangsúlyozta: az új programidőszakban is kiemelten kezelik azokat a pályázati jogcímeket, amelyek a minőségi elmozdulást segítik. Így a figyelem elsősorban az elméleti ismeretterjesztés, a korszerű élelmiszer-biztonsági feltételeknek megfelelő mézkinyerési és kiszerelési eszközök, a méhek kártevői és kórokozói elleni engedélyezett védekezési módok, a hatékony vándorláshoz, és ezáltal az irányított megporzáshoz, a magasabb jövedelemtermelő képességhez szükséges eszközök garantálása, a minőségi genetikai alapokkal rendelkező szaporító anyag használat, továbbá a kutatás-fejlesztés, a piacmonitoring és termékfejlesztés területeire irányul.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Programot az Európai Bizottsághoz március 15-ig kell előterjeszteni. A kérelmezők támogatása csak azon intézkedéseknél lehetséges, amelyeket a jóváhagyott program tartalmaz, és a tárgyév augusztus 1-jétől a tárgyévet követő július 31-ig valósítják meg.