Több tonna hó kellett, hogy elindulhasson a kutyaszánverseny

Jövőre magyar versenyző is rajthoz áll Alaszkában

Forró Péter – 2016.03.08. 03:04 –

Az enyhe tél miatt hét tehervagonnyi havat kellett szállítani az alaszkai Anchorage-ba, hogy útjára indulhasson a világ legkeményebb kutyaszánversenye, az Iditarod.

A verseny negyvenhárom éves történetében még soha nem fordult elő, hogy Alaszka legnépesebb városába havat importáltak volna, a szervezőknek öt kilométerrel le kellett rövidíteniük az anchorage-i szakaszt a történtek miatt.

Az ember és állat számára egyaránt nagy kihívást jelentő 1600 kilométeres versenyre az idén nyolcvanöten neveztek szerte a világból, közöttük hét egykori bajnok. A külföldiek többsége Norvégiából érkezett, de elindult a megpróbáltatáson az a 49 éves angol nő, Kim Franklin is, aki 2008-ban már megpróbálta átszelni Alaszkát, ám kénytelen volt feladni a küzdelmet. A kétszeres korábbi bajnok, az 58 éves norvég tűzoltó, Robert Sorlie valószínűleg az idén indul utoljára a kora és a magas költségek miatt. Dee Dee Jonrowe-t, aki az idén már harmincnegyedszer vágott neki a távnak, az Iditarod nagy túlélőjének tartják: a nő túlélt egy súlyos autóbalesetet, megbirkózott rákbetegségével, fagyási és számos más versenysérülésével.

A kutyaszánok vasárnap indultak Willow-ból, és körülbelül kilenc napra lesz szükségük ahhoz, hogy a Bering-tenger partján lévő Nome-ba érjenek. A magas hőmérséklet nagy szerepet fog játszani a verseny kimenetelében. Az egyes szakaszok után ugyanis a kutyák nem tudják majd lehűteni magukat a hóban úgy, ahogy megszokták. A 2017-es Iditarodon elindul az első magyar versenyző is: Balogh Ottó már fél éve Alaszkában él és javában készül a kihívásra.