Bírságstop a budapesti parkolókban

Tarlós István főpolgármester megnyugtató jogi megoldást szeretne, ezért a főváros hamarosan megváltoztatja a rendeletet

MH-összeállítás – 2016.03.08. 03:00 –

Tarlós István mindenképpen megnyugtató jogi megoldást szeretne, a főváros joga megváltoztatni a parkolási rendeletet és meg is fogja tenni – közölte tegnap a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága a távirati iroda megkeresésére reagálva.

A Magyar Nemzet tegnap arról írt, hogy a városvezető utasította a közterület-felügyelőket, Budapesten a parkolójegyek utólagos bemutatásának megnyugtató rendezéséig ne bírságolják meg azokat az autósokat, akiknek azért nincs a szélvédőjük mögött jegy, mert éppen megvásárolják azt. A lapnak Tarlós azt mondta: mindenképpen megnyugtató jogi megoldást szeretne.

A főpolgármester a legutóbbi sajtótájékoztatóján azt közölte: a fővárosi parkolási rendelet módosítására – amely a parkolójegyek utólagos bemutatásának lehetőségét szünteti meg – a Kúria döntése miatt volt szükség. A főpolgármester hangsúlyozta, a rosszhiszemű autósokkal szemben próbálnak valamilyen megoldást találni, és nem zárta ki, hogy a későbbiekben felülvizsgálhatják a szabályozást – tette hozzá a kommunikációs igazgatóság közleménye. A főváros vezetése attól tartott, hogy a korlátlan utólagos bemutatással sokan visszaélnek majd, de az elmúlt hónapok adatai azt mutatták: ezzel a lehetőséggel az autósok alig tíz–tizenöt százaléka élt.

A Kúria szeptemberben az utólagos bemutatást szabályozó paragrafus több részletét megsemmisítette, mire a városvezetés februárban a mozgáskorlátozottakra vonatkozó előírások kivételével az egész érintett bekezdést törölte, ez pedig nagy felháborodást váltott ki az autósok körében. Tarlós István elismerte, hogy hibáztak, és a Kúria határozatának indoklásában szereplő felhívást – azt, hogy a visszaélések visszaszorítására találjanak törvényes megoldást – nem fogadták meg.