London: Nagyszabású támadásra készülhet Nyugaton az ISIS

A Scotland Yard parancsnokhelyettes aggódik

MH/MTI – 2016.03.07. 17:21 –

Nagyszabású támadásra készülhet az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet "a nyugati életforma ellen", és ennek helyszíne Nagy-Britannia is lehet - mondta hétfőn a Scotland Yard terrorelhárításért felelős főparancsnok-helyettese.

Mark Rowley újságíróknak tartott háttértájékoztatóján közölte: az elhárító szolgálatok által összegyűjtött adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam az eddigieknél is nagyobb támadásokat készíthet elő világszerte. 
Rowley szerint a közelmúltban végrehajtott párizsi támadás, valamint az egyiptomi légtérben felrobbantott orosz utasszállító repülőgép és a Szomáliában megkísérelt hasonló merénylet azt jelzi, hogy az Iszlám Állam szélesíteni próbálja tevékenységi területét.
A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője szerint vannak adatok arra, hogy az Iszlám Állam Szíriában kiképzett terroristákat próbál Észak-Európába juttatni merényletek végrehajtására.
Rowley elmondta: tavaly 339 embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában terrorizmushoz köthető tevékenység gyanújával, ami éves rekord. 
A Scotland Yard adatai szerint az ilyen indokkal őrizetbe vettek száma a legutóbbi három évben 57 százalékkal volt magasabb, mint a megelőző három évben.
A hétfői tájékoztatón Rowley arra biztatta a brit lakosságot, hogy regisztráljon a Scotland Yard nemrégiben meghonosított Twitter-szolgáltatására, amely nagyszabású terrortámadás esetén valós idejű tájékoztatást nyújt a pillanatnyi helyzetről, és főleg arról, hogy az érintett térséget hogyan lehet biztonságosan elhagyni.
Rowley elmondta: a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának munkáját pszichológusok is segítik, mivel egyre több jel utal ara, hogy az Iszlám Állam mentálisan zavart emberek radikalizálására törekszik.
A brit hatóságok az utóbbi időben több nagy horderejű intézkedést is bejelentettek a terrorellenes készültség erősítésére.
Sir Bernard Hogan-Howe, a Scotland Yard főparancsnoka nemrégiben bejelentette, hogy 600 fővel 2800 tagúra bővül a londoni rendőrség terrortámadások esetén bevethető fegyveres osztagának létszáma.
A tavaly novemberi párizsi merényletek után a brit kormány közölte, hogy a brit elhárítás (MI5), a külső hírszerzés (MI6) és az elektronikus kommunikáció lehallgatására szakosodott figyelőszolgálat (GCHQ) összesen 1900 új ügynököt vehet fel, ami 15 százalékos létszámbővítésnek felel meg. A három szolgálatnál a párizsi terrortámadások előtt 12 700-an dolgoztak.
David Cameron brit miniszterelnök nem sokkal a párizsi merényletek után - részletek nélkül - közölte: a brit biztonsági szolgálatok az addig eltelt egy évben hét nagy-britanniai terrortámadási tervet hiúsítottak meg.