Újra megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között

Horvátország a migránsválság kezelésében is partnert lát Magyarországban +VIDEÓ

MH/MTI – 2016.03.07. 16:16 –

Újra megnyitnak három vasúti átkelőt Horvátország és Magyarország között - jelentette be Vlaho Orepic horvát és Pintér Sándor magyar belügyminiszter.

A megállapodás szerint a Murakeresztúr-Kotoriba (Kotor), a Gyékényes-Koprivnica (Kapronca) és a Magyarbóly-Beli Manastir (Pélmonostor) vasúti átkelőt nyitják meg újra hétfőn, ezeket korábban a migránsválság nyomán zárták be - közölték sajtótájékoztatójukon.

Mindkét belügyminiszter úgy vélekedett, hogy a vasúti határátkelők újbóli megnyitása a két ország közötti belügyi kapcsolatok javulását is jelenti. Vlaho Orepic olyan konstruktív tárgyalásnak nevezte eszmecseréjüket, amely új fejezetet nyit a két ország belügyi kapcsolataiban, és egyben Európa biztonságát is erősítik. Horvátország a migránsválság kezelésében is partnert lát Magyarországban - tette hozzá.

Arról is szólt, hogy a Horvát Köztársaság a schengeni övezethez csatlakozás folyamatában számít Magyarország támogatására, és át akarja venni ezzel kapcsolatos tapasztalatait.  A belügyi együttműködés folytatódhat olyan területeken is, mint az idegenforgalom és az aknamentesítés - mondta Vlaho Orepic.

Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években szoros együttműködés volt belügyi területen a két ország között. Példaként említette, hogy magyar rendőrök járőröztek adriai üdülőhelyeken, valamint közös járőrszolgálatot teljesítettek magyar és horvát rendőrök a közös határ mentén. Ez az együttműködés bűnügyi területre is kiterjedt - tette hozzá.

Ennek a helyzetnek a fennmaradását akadályozta a migránsválság, ám az ellentétek feloldásában előrehaladtak a tárgyalások nyomán, ezt jelzi, hogy újranyílik hétfőn a három lezárt vasúti határátkelő - mondta Pintér Sándor.