Rakkában a városlakók fellázadtak az ISIS ellen

Moszkva felajánlotta támaszpontjait a segélyek szétosztásához

MH/MTI – 2016.03.07. 07:20 –

Lázadás tört ki az Iszlám Állam (ISIS) „kalifátusának” központjában, Rakkában a dzsihadisták uralma ellen, és mintegy kétszáz „szent harcos” átállt a civilekhez - adták hírül iráni és orosz hírügynökségek. Moszkva felajánlotta Szíriában lévő katonai támaszpontjait, hogy azokon tárolják és onnan indítsák a segélyeket az ország többi területére.

A Tasnim teheráni hírügynökség a helyi médiára hivatkozva jelentette vasárnap, hogy a város több negyedében, Diríjában, Ferdoszban és Ramilában súlyos harcok robbantak ki a városlakók és az IÁ fegyveresei között, és sikerült kisöpörni onnan a dzsihadistákat.

Az amerikai alelnök kizárja a katonai megoldást
Kizárta a szíriai válság rendezési lehetőségei közül a katonai megoldást Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke hétfőn az Egyesült Arab Emírségekben tett látogatásán. A konfliktusban szemben álló "felek között a politikai megoldás lehet az egyetlen út, amely véget vethet az erőszaknak, és megadhatja a szíriai népnek a megérdemelt esélyt, hogy újra felépíthesse az országát" - mondta Biden. "Ezért kell továbbra is megpróbálnunk, bármilyen nehéz is, eljutni egy politikai megoldáshoz" - tette hozzá.
A tervek szerint pénteken Genfben újabb béketárgyalások kezdődnek a szíriai konfliktus rendezéséről.
Az Egyesült Arab Emírségek és Szaúd-Arábia korábbi nyilatkozataikban alapvetően késznek mutatkoztak szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába amerikai parancsnokság alatt a dzsihadista csoportok, így az Iszlám Állam ellen. Az Egyesült Államok vezetésével jelenleg egy több országból álló katonai szövetség légicsapásokkal támadja az Iszlám Államot. A szíriai polgárháborúban azonban más szereplők, köztük számos fegyveres ellenzéki csoport is harcban áll a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereggel.
Szíriában több mint egy hete fegyvernyugvás van érvényben. Ez azonban nem vonatkozik az Iszlám Államra, az an-Nuszra Frontra és a velük szövetséges iszlamista csoportokra.
Biden az Abu-Dzabi közelében található al-Dafra légi bázison amerikai pilóták és egyesült arab emírségekbeli katonák előtt mondott lelkesítő beszédében fogadkozott, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei el fogják pusztítani az Iszlám Államot. Biden köszönetet mondott az emírségeknek, hogy részt vesznek a koalícióban, és rendelkezésére bocsátják a bázist, továbbá légi felderítő feladatokat látnak el.

 

A Sputnik moszkvai központú nemzetközi hírügynökség saját forrásaira hivatkozva azt írta, hogy a civilek fegyvert ragadtak, és öt városnegyedben összecsaptak a terrorszervezet fegyvereseivel, kitűzték ott a szíriai zászlót, és megöltek számos dzsihadistát. Mintegy kétszáz "szent harcos" átállt a lázongó civilekhez. A dzsihadisták kénytelenek voltak útakadályokat létesíteni a város bejáratánál - jelentette a Sputnik.

Nyugati hírügynökségek egyelőre nem tudósítottak a rakkai lázadásról.

A Szíria és Irak jelentős területeit elfoglaló Iszlám Állam "kalifátust" kiáltott ki az ellenőrzése alá vont területeken, és a 2014 augusztusában elfoglalt Rakkát tette meg fővárosává. A szíriai hadsereg és a kurd fegyveresek megpróbálják visszafoglalni a várost. A Pentagon január közepén jelentette be, hogy tervet dolgoz ki arra, hogyan segítheti az iraki hadsereget és a kurd milíciákat, illetve a szíriai mérsékelt felkelőket Rakka, továbbá az iraki Moszul visszafoglalásában.

Moszkva felajánlotta támaszpontjait

A segélyeket a szíriai Tartuszban lévő haditengerészeti támaszpontra lehetne eljuttatni, a segélyeket szállító repülőgépek pedig leszállhatnának a Latakiában lévő orosz légi támaszponton – jelentette ki Igor Konasenkov, a védelmi minisztárium szóvivője.

A vezérőrnagy hangoztatta, készek járműveket biztosítani ahhoz, hogy a segélyek eljussanak az orosz bázisokról a szükséget szenvedő területekre.

Március 2-án az orosz védelmi minisztérium egy listába szedte azokat a területeket, amelyeknek szerintük szükségük van sürgős segélyekre. A felsorolást megküldték az ENSZ-nek.