Orbán Viktor: Képesnek kell lennünk, hogy légmentesen lezárjuk a határt

Horst Seehofer bajor kormányfő szerint a szerződések betartása, a jog és a rend alapvető feltétele az európai szolidaritásnak

Őry Mariann – 2016.03.05. 03:45 –

A külső határok védelmét, a migránsáradat megállítását és az uniós szerződések betartásának fontosságát hangsúlyozta Budapesten a magyar és a bajor kormányfő. Kövér László házelnök az európai identitás kérdéseiről beszélt egy pénteki fórumon.

05-oBalog Zoltán miniszter, Horst Seehofer bajor kormányfő, Masát András rektor és Kövér László házelnök (Fotó: Hegedüs Róbert)

„Nem Angela Merkel ellen gyűltünk össze, nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a német kormányt, nem azért jöttünk össze, hogy gyengítsük a hamarosan esedékes német választáson induló kormányzó pártokat” – mondta Orbán Viktor kormányfő Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel közös pénteki sajtótájékoztatóján a Parlamentben. „Mi egy erős német kormányban és egy erős német kancellárban vagyunk érdekeltek” – hangsúlyozta. Orbán Viktor megköszönte Seehofernek, hogy Bajorország megértéssel, negatív előítéletek nélkül fogadta Magyarország nehézségeit, amelyeket a migránsválság okozott. „A magyar történelem azt tanította meg a magyaroknak, hogy lehet ugyan Berlinbe rövidebb úton is eljutni, különösen légvonalban, de az okos magyar Münchenen keresztül megy mindig Berlinbe” – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy hazánk Németországon belül Bajorországgal kereskedik a legtöbbet, és Magyarországon ma kétezer-háromszáz bajor cég együtt több mint százezer munkahelyet biztosít. A bevándorlási válsággal kapcsolatban megerősítette: hazánk a migráció mértékét illetően a nullát tartja optimálisnak, ezért semmilyen olyan megállapodást nem támogat, amely alapján Magyarországra szállítanának át migránsokat Törökországból. „Képesnek kell lennünk arra, hogy légmentesen zárjuk a határainkat, és külön tudjuk válogatni saját erőből a menekülteket a gazdasági bevándorlóktól. Ezt a feladatot nem kívánjuk senki másnak átadni” – fogalmazott. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy „az uniós szerződéseket – például a schengenit – be kell tartani, mert ha megengedjük a figyelmen kívül hagyásukat, azzal megássuk Európa sírját”. „Azért pendülök egy húron Seehofer miniszterelnök úrral, mert úgy gondolom, hogy Bajorország és Magyarország is a szerződések betartásának a kultúráját képviseli” – jegyezte meg.

Párbeszéd kell

Horst Seehofer elmondta, bízik a hétfői EU–török csúcstalálkozó sikerében, és hangsúlyozta: a migránsok számát hosszú távon kellene csökkenteni, korlátozni, és ehhez meg kellene állítani a migránsáradatot az EU külső határain. Amíg ezt nem sikerül elérni, Bajorország támogatja a szigorú nemzeti ellenőrzéseket – közölte. Seehofer kiemelte: a legfontosabb a jog és a rend helyreállítása, hosszú hónapok óta ezt az álláspontot képviseli, és korábban el sem tudta volna képzelni, hogy állandóan magyarázkodnia kell amiatt, hogy a jog betartását kéri. A tartományi vezető bírálta az uniót, amiért nem támogatja a határ menti országokat, mint Macedónia és Görögország. Beszélt arról is, hogy Magyarország és Bajorország között évszázadokra visszanyúlóan baráti, partneri a kapcsolat, és ezt az együttműködést szeretnék tovább mélyíteni. A mostani megbeszélést fontosnak nevezte, és közölte: a párbeszédnek nem lehet alternatívája. Üdvözölte, hogy Magyarország gazdasági helyzete jó, kedvezők a növekedési és a munkanélküliségi mutatói, továbbá ugyancsak hangsúlyozta a magyar pénzügyi helyzet stabilitását, amelyet – mint mondta - Magyarország a saját erejéből ért el.

A bajor kormányfő délután felszólalt az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem rendezvényén, ahol hangsúlyozta: meg kell állítani a jog erózióját Európában, a jog és a rend alapvető feltétele az európai szolidaritásnak. „Az olyan kihívásokkal szemben, mint amilyen a népvándorlás, részmegoldások nem segítenek, tartós, teherbíró megoldások kellenek” – mondta. Seehofer szerint „a nagy ügyekben több, a kis ügyekben kevesebb Európára van szükség”.

Középpontban az identitás

„Mi azt szeretnénk, hogy Európa az európaiaké, benne Magyarország a magyaroké maradjon. A magyarok egy szabad Európában egy szabad Magyarországot akarnak” – fogalmazott a magyar–bajor fórumon Kövér László házelnök. A fideszes politikus szerint, ha Európa megadja magát a szellemi erőszaknak, akkor előbb vagy utóbb, fizikai erőszak áldozatává válik. Ennek csak egyetlen pozitívuma lehet: a huszonnegyedik órában Európa, az európai nemzetek megerősíthetik azonosságtudatukat, és megerősíthetik nemzetállamaik egyenjogúságon alapuló együttműködését – fogalmazott. Azt mondta: aki arra akarja rávenni, pláne kényszeríteni a magyarokat, hogy – úgymond az európaiság jegyében – szakítsák el ezeréves gyökereiket, tagadják meg önazonosságukat, közösségeiket, hitüket és hagyományaikat, az vagy nem ismeri a magyarokat, vagy megveti mindazt, amit fontosnak tartanak az életben. Kövér László mindent megelőző kihívásnak nevezte, hogy Európa meg tudja-e őrizni a lelkét, ha nem tudja megőrizni az európai emberek lélekszámát. A válasz nyilvánvalóan nem: az európai emberek lélekszámának csökkenésével apad, erőtlenedik és végső soron elvész az európai lélek is, elhal az eszmény is, és Európa felszámolja önmagát – mondta. Az identitás kérdéséről szólva kiemelte: Európában tudományos kérdésből elsőrendű reálpolitikai kérdéssé vált, ugyanis azonosságtudat nélkül nincs értéktudat, értéktudat nélkül pedig nincs érdekfelismerési, érdekvédelmi, érdekérvényesítési képesség. „Európában ma szellemi támadás célkeresztjében van az európai embereknek nemcsak nemzeti, hanem vallási, családi és nemi identitása is, és nemkülönben ostrom alatt állnak a keresztény egyházak, valamint a nemzetállamok” – fogalmazott.

Meghatározó szövetség

A két nép ezeréves kapcsolatát és annak közös pontjait méltatta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a konferencián. Hozzátette, az elmúlt ezer évben a szövetség határozta meg kapcsolatainkat, amelyre a 20. század gonosz ideológiája is rányomta bélyegét, még ha a bajoroknak sikerült is elkerülniük a kommunizmus uralmát. Emlékeztetett arra, hogy Bajorország is sok embert befogadott az 1956-ban Magyarországról elmenekülőkből. A rendezvénynek otthont adó Andrássy Egyetemről elmondta, az első Orbán-kormány által alapított intézmény a közép-európai történelmet szem előtt tartva szolgálja a jelenben a jövő igényeit.


Röviden
Baloldali bírálatok a megbeszélésről

- A német Spiegel online felületén Meg kell állítanunk Brüsszelt címmel közölte Keno Verseck írását, aki ismertette Horst Seehofer budapesti látogatásának körülményeit és előzményeit, és kifejtette, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, Magyarország túl kicsi ahhoz, hogy uniós reformokat kezdeményezzen, most viszont ebben változás tapasztalható. A magyar kormányfő vezető szerepre tör a menekültválságban, és „további alapvető fontosságú uniós reformkérdésekben is a vezetésével induló kelet-európai kezdeményezések lebegnek előtte” – írta a szerző.

- Horst Seehofer budapesti látogatása a politikai kapcsolatok ápolásának teljesen megszokott, európai formája, normális, szokványos dolog, ugyanakkor az üzenete is világos – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője a német Phoenix közszolgálati televíziónak. A bajor CSU politikusa szerint Európa lényege a kompromisszum, és az „Orbán Viktornak szóló üzenet úgy hangzik, hogy ha európai megoldást akarunk a menekültválságra, akkor neked is el kell mozdulnod, nem ragaszkodhatsz csak a magyar állásponthoz, hanem hozzá kell járulnod a kompromisszumhoz”. Ez azt jelenti, hogy „a magyar kormányfőnek ki kell vennie a részét a tehermegosztásból, és nem lehet erődöt építeni Európából” – tette hozzá Weber. A hétfői uniós csúccsal kapcsolatban kiemelte, hogy mindenekelőtt biztosítani kell az EU külső határát. Hozzátette: őszintén meg kell mondani, hogy ez „kemény fellépést” is jelent. Elmondta, hogy az aleppói menekülteket előre meghatározott létszámú csoportokban, kontingensekben kellene befogadnia az uniós tagországoknak. Ehhez szükséges, hogy Orbán Viktor is, Robert Fico szlovák miniszterelnök is és a lengyelek is „meghaladják saját magukat, és azt mondják, hogy segíteni kell a bajba került embereknek” – mondta a bajor politikus. A külső határ biztosítása és a segítőkészség összetartozik, mindkettőre szükség van a menekültválság megoldásához – húzta alá. Manfred Weber a berlini Inforadiónak is nyilatkozott Horst Seehofer látogatásáról. Elmondta: „Az uniós állam-, illetve kormányfők azt kockáztatják, hogy olyan politikai nemzedékként írják bele magukat a történelemkönyvekbe, amely sok mindent eljátszott abból, amit az elődök felépítettek”, ezért komoly és kompromisszumra kész hozzáállással meg kell előzniük a „visszaesést a nemzeti egoizmusok Európájába.” Hozzátette, hogy Horst Seehofer egyeztette Angela Merkel német kancellárral budapesti tárgyalásának témáit.

- Sigmar Gabriel német alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke a Stuttgarter Zeitungnak tegnap úgy nyilatkozott, „Orbán Viktor kihasználja, hogy a német kancellárt naponta hátba támadja saját pártcsaládja”. Ezzel arra utalt, hogy nemcsak a CSU-t vezető bajor Horst Seehofer, hanem Merkel pártja, a CDU választási kampányt folytató Rajna-vidék-Pfalz és Baden-Württemberg tartományi szervezeteinek vezetői is megnehezítik a kancellár életét a menekültválsággal kapcsolatos tevékenységükkel. „Így az a paradox helyzet állt elő, hogy jelenleg csak az SPD garantálja Merkel asszony cselekvőképességét” – mondta Sigmar Gabriel.

- Az SPD főtitkára, Katarina Barley a Passauer Neue Presse című lapnak az újság pénteki beszámolója szerint a bajor miniszterelnökkel kapcsolatban egyebek között megjegyezte: „Akinek ilyen barátai vannak, annak nincs szüksége ellenségekre.”

- Bírálta a bajor miniszterelnököt az ellenzéki Zöldek parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetője, Anton Hofreiter is, aki a Passauer Neue Pressének azt mondta, hogy „Horst Seehofer a budapesti látogatása révén gyengíti a szövetségi kormány tárgyalási pozícióját a hétfői EU-csúcson, és ezzel a CSU sérti a német érdekeket”.