„Erős államokra van szükség az erős unióhoz”

Baranya Róbert – 2016.03.04. 02:24 –

A „gaullizmus” nem lehet Európa hangja, de lehet fontos szólam a többszólamú műben: erős Franciaország nélkül nincs erős Európa, erős tagállamok nélkül nincs erős Európai Unió – jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter, a huszadik század meghatározó francia politikusa, Charles De Gaulle által folytatott politikáról szóló konferencián.

Elmondta, az Európai Unió stabilitásához és jövőjéhez nélkülözhetetlenek bizonyos de Gaulle-i erények, az erő és a nagyság feltételezi a rugalmasságot és az alázatot. Az európai népek nem lelkesedhetnek egy értékek, azaz lélek nélküli Európáért, másrészt csak olyan integrációban vehetnek részt, amelyben fennáll a megértés egymás speciális létérdekei iránt – hangsúlyozta a távirati iroda beszámolója szerint.

Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora előadásában kiemelte: a válsághelyzetre reagáló szokatlan újítás, amely a parlamentáris kormányforma és az amerikai prezidenciális rendszer sajátos keverékét, vegyítését jelentette, nemcsak sikeresnek bizonyult a francia nemzet érdekében, de világszerte követőkre, másolókra talált.

Stumpf István alkotmánybíró az Alkotmánybíróság (AB) helyzetéről szólva elmondta: a nemzetközi jog bizonyos értelemben alkotmányosodik, a különböző nemzetközi intézmények korlátozni akarják a nemzeti szuverenitással bíró alkotmánybíróságok tevékenységét is. Ebben a helyzetben az AB-nek az alaptörvényből fakadóan a nemzetközi és a magyar jog összhangjának biztosítása a feladata, de az alaptörvény védelme a legfontosabb.