Fellendülhetnek a beruházások

Húsz év alatt 3,5 millió klienst segítettek otthonhoz a lakástakarékok

Horváth Éva – 2016.03.04. 02:01 –

Kedvező a kormány családtámogató politikája a lakás-takarékpénztárak számára. Konstrukcióik jól kiegészítik a családi otthonteremtési kedvezmény által kínált lehetőségeket.

Gergely Károly 20160304Gergely Károly (Fotó: MH)

A magyarországi lakás-takarék­pénz­tári rendszer szereplői az éppen húsz esztendeje, 1996-ban megkezdett időszakuk alatt összesen mintegy 3,5 millió ügyféllel kötöttek lakás-előtakarékossági szerződést. A pia­ci szereplők és konstrukcióik hatékony működéséhez alapvetően hozzájárult, hogy a jelenlegi kormányzat 2010-ben több ponton módosította a lakás-takarékpénztári törvényt, felismerve és hangsúlyozva a lakáscélú előtakarékosság jelentőségét. Ez rugalmasabbá tette a hitelezést, így a törvénymódosításnak is köszönhetően a lakás-takarékpénztárak korábbi, néhány százalékos lakáshitel-piaci részesedése a pénzügyi válság következményeivel küszködő piacon közel harmincszázalékosra bővült. Ezzel a piac szereplői erőteljesen hozzájárultak a lakáshitelpiac talpon maradásához, majd újjáéledéséhez.

A lakástakarék-konstrukció a klasszikus banki hitelekkel is kombinálható, így az energiakorszerűsítés és a lakásfelújítás mellett a banki lakáshitelezést is segíti.

A hazai lakástakarék-piac számára is kedvező, hogy a kormányzat kiemelt gazdaság- és szociálpolitikai prioritásként kezeli a családok otthonteremtését - emelte ki lapunknak elküldött nyilatkozatában Gergely Károly, a Lakás-takarékpénztárak Egyesületének elnöke. Hozzátéve, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetésének, valamint az új építésű lakásoknál bevezetett ötszázalékos áfának köszönhetően végre jelentős lendületet vehetnek a lakásberuházások, amelyek makrogazdasági szinten is kedvező hatásokat válthatnak ki. A szakembernek meggyőződése, hogy a lakás-takarékpénztári konstrukciók jól kiegészítik az új csok által kínált lehetőségeket, hiszen például a tízmillió forintos kedvezményes hitelre pályázó családoknak az esetek túlnyomó részében szükségük lesz önerőre is a hitel felvételéhez, amelyhez továbbra is igénybe vehetik a lakás-takarékpénztárakban felhalmozott megtakarításaikat.

Gergely Károly kiemelte: a lakás-takarékpénztárak csak 2015-ben kétszázötvenmilliárd forintot fizettek ki az ügyfelek lakáscéljaira. Ez egyszerre van nagy hatással a használt lakások állagának – ezen keresztül pedig az értékének – megóvására és az építőipar fehérítésére - emelte ki az elnök.