Jelentős céges kedvezmény

A növekedési adóhitel a társasági sarcon könnyít

Bódy Géza – 2016.03.04. 02:00 –

Már több mint hetven cég élt a növekedési adóhitel lehetőségével. A vállalkozások az egy összegben esedékes társasági adót két év alatt nyolc részletben fizetik meg. Gyakorlatilag az állam kamatmentes kölcsönbe adja az adót - közölte lapunkkal a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Ennek köszönhetően a vállalatok két év alatt 542 milliárd forintnyi adóra vehetnek igénybe speciális fizetési halasztást, amelyet további beruházásokra fordíthatnak.

A társasági adót, amelyet már a növekedés évében be kellene fizetni a költségvetésnek, a kormány otthagyja a vállalkozásnál. A pénzügyi segítség nem titkolt célja a gazdaság fehérítése. A kedvezmény kellő motivációt jelenthet a most még szürke zónában ténykedő cégek vezetőinek is, hiszen megéri a bevallásban feltüntetni az eddig eltitkolt bevételt is.

A növekedési adóhitel lényege, hogy ha egy vállalkozás egyik évről a másikra megötszörözte az adózás előtti eredményét, akkor a tárgyévi adózás előtti eredménynek a megelőző adóév adózás előtti eredményét meghaladó része - azaz a növekedési adóhitel - után az adót nem akkor, hanem a tárgyévet követő két adóév során kell, egyenletesen elosztva, minden negyedévben, összesen nyolc részletben megfizetni. A kedvezmény emellett ösztönözni kívánja a gyorsan növekvő vállalkozásokban keletkezett profitok magyarországi befektetését is.