Tovább romolhat a belvízi helyzet

Az átlagosnál csapadékosabb időjárás március második feléig kitart

MH/MTI – 2016.03.03. 12:05 –

A várható további esőzések miatt a belvízi helyzet egyelőre nem fog javulni, az árhullámok viszont levonulóban vannak - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Siklós Gabriella elmondta: a belvízi elöntés nagysága nem változott, országszerte 73 ezer hektárnyi terület van víz alatt. A következő 5-6 napban még mintegy 15-20 milliméter csapadék várható, a talaj pedig nagyon telített, nem tudja befogadni a csapadékot. 

Az országban január 6-a óta tart a belvízi védekezés. Ez idő alatt csaknem 200 millió köbméter vizet szivattyúztak át a csatornákba - tette hozzá a szóvivő, megjegyezve: ez nagyjából ötszöröse a Velencei-tó vizének. Kitért arra is, hogy országszerte csaknem 1300 kilométeren van árvízi készültség. Nagyrészt elsőfokú, néhány kisebb szakaszon másodfokú a készültség.

Siklós Gabriella azt mondta: az árhullámok levonulóban vannak. A jelzések szerint a vízgyűjtő területeken nem várható jelentős csapadék. A nagy folyókon, a Dunán és a Tiszán nem várnak szintemelkedést.

Meteorológiai szolgálat: a sokéves átlagnál esősebb és melegebb volt a tél
Melegebb és esősebb volt a szokásosnál a téli időszak, különösen a február, amikor az átlaghőmérséklet 5 Celsius-fokkal haladta meg a sokéves átlagot. A legtöbb eső is februárban hullott, csaknem háromszor több, mint máskor - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből. Az évszak középhőmérséklete országos átlagban 2,4 Celsius-fok volt, ami jelentős elmozdulást jelent a sokéves (1981 és 2010 közötti), 0 fok körüli normálértékhez viszonyítva. Január elején és végén egy-egy hét erejéig országszerte kifejezetten hideg idő uralkodott, a januári átlaghőmérséklet mínusz 1 fok volt, ami megfelel a sokéves átlagnak. Ezt leszámítva viszont a február és a december is különösen enyhe volt. Az első téli hónap átlaghőmérséklete is 2,3 fokkal meghaladta a sokéves átlagot. Télen összességében csaknem 40 százalékkal több csapadék hullott, mint a sokéves átlag, de - mint megjegyezték - ennek havi eloszlása eltérő volt. Decemberben például mindössze 5,7 milliméter csapadékot regisztráltak, ami az országos átlagnak csak mintegy 12,3 százaléka. Januárban viszont a normálnál 76,5 százalékkal több eső esett. "Igazán csapadékosnak" pedig az "egyébként legszárazabb hónapunk, a február bizonyult". Az utolsó téli hónapban a megszokott mennyiségnek majdnem háromszorosa (292,7 százalék) hullott. A legtöbb csapadék - országos átlagban 13,7 milliméter - a tél utolsó napján, február 29-én hullott. Az átlagosnál melegebb és csapadékosabb időjárás előreláthatóan március második feléig kitart - írta a meteorológiai szolgálat.