Bővül az iskolaigazgatók hatásköre

Rétvári Bence: Eddig sem tartozott a fenntartó a pedagógusoknak a kollektív szerződésben rögzített közalkalmazotti fizetéssel

MH-összeállítás – 2016.03.03. 03:28 –

Az oktatás nincs csődben – hangsúlyozta tegnap Palkovics László oktatási államtitkár. Beszélt arról is, az állam és a működtető önkormányzatok közötti vitákat le kell zárni.

iskolaA magyar iskolák akkor voltak csődben, amikor az önkormányzatok adósságot halmoztak fel (Fotó: Varga Imre)
Az oktatásban nem megfelelő a jelenlegi túlcentralizáltság, mert a döntések túl távol kerültek az iskoláktól – mondta az oktatásért felelős államtitkár a köztelevízióban. Hogy milyen formában alakítsák át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központot (Klik), azt az oktatási kerekasztalon határozzák meg – jelentette ki Palkovics László. Hangsúlyozta, a magyar oktatás nincs csődben, szemben azzal, amikor az önkormányzati fenntartású iskolák is hozzájárultak ahhoz, hogy ezerháromszázmilliárd forintnyi adósságot halmoztak fel a települések, és az adósság egy része az oktatásból származott.

Az iskolaigazgatóktól olyan hatásköröket vontak el, amelyekkel a legjobban működtethetőek az intézmények, és sok esetben szerencsésebb volna, ha a fenntartó és a működtető ugyanaz lenne – hangsúlyozta az államtitkár, hozzáfűzve, folyamatos vitákat szül az állam és az önkormányzatok között, hogy kinek mi a dolga. Ezeket a vitákat le kell zárni – szögezte le. Palkovics László a múlt héten jelentette be, a kormány biztosítja a fenntartói intézményrendszer konszolidációjához és a stabil működéshez szükséges forrásokat, harmincnyolcmilliárd forint pluszpénzt kap a Klik, ez magában foglalja a tizenhétmil­liárdos kintlévőség rendezését is. Rétvári Bence parlamenti államtitkárnak egy írásbeli kérdésre adott válaszából kiderül, a január 31-i állapot szerint a Kliknek összesen három és fél milliárd forint közüzemi tartozása volt, ebből lejárt tartozás 3,2 milliárd. Rétvári közölte, a rendszeres személyi juttatásokban nem mutatkozott elmaradás, a január 22-ig számfejtett nem rendszeres juttatások és óraadói díjak rendezése pedig január 28-án megtörtént.

Szerdán a DK és az LMP is azt közölte, több iskolában listázták azokat a diákokat, akik hétfőn nem mentek iskolába. A Klik közleményében úgy fogalmazott: egy gyermeket sem érhet hátrányos megkülönböztetés azért, mert nem vett részt az oktatáson.