Esélyteremtés fogyatékkal élő diákoknak

G. Juhász Judit – 2016.03.03. 03:27 –

Ötven, fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgató vett részt eddig a 2014-ben elindított közigazgatási ösztöndíjprogramban, a legtöbben az Emberi Erőforrások Minisztériumában szerezhettek tapasztalatot.

Czibere Ká­roly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár az oklevélátadón elmondta: nem a fogyatékossággal élők a korlátozottak, hanem őket veszik körül korlátok, majd hasonló, a képzettséget és az elhelyezkedést segítő programok szükségességéről beszélt. Hozzáfűzte: nem két külön társadalmat kell építeni, hanem egyetlen, mindenkit befogadót. Emlékeztetett, a szocializmus idején a fogyatékos embereknek elszigeteltségben, az otthonukban vagy zárt intézményekben kellett élniük.

A Miniszterelnökség koordináció­jában zajló ösztöndíjprogram lehetőséget kíván teremteni az érintett fiataloknak arra, hogy gyakorlatot szerezzenek, és tanulmányaik után könnyebben el tudjanak helyezkedni – tudatta az MTI. Az őszi programban tizenegy ösztöndíjas szerezhetett tapasztalatot valamelyik minisztériumban, két diák az Emmiben, egy a honvédelmi tárcánál kapott állásajánlatot. Az idei tavaszi szemeszterben tizenkét diák szerezhet gyakorlatot.