Trump és Clinton a nagy nyertesek

A republikánus milliárdos már a vízválasztó Floridára és Ohióra készül, a demokrata pártnál egyértelmű a végeredmény

Őry Mariann – 2016.03.03. 03:05 –

Szinte teljesen beigazolódtak az előrejelzések a „szuperkeddel” kapcsolatban, ugyanis a demokratáknál a legtöbb helyen Hillary Clinton, a republikánusoknál pedig zömmel Donald Trump nyert az amerikai elnökválasztás jelöltállítási szakaszában.

Egyik legfontosabb erőpróbájához értek tegnap az amerikai előválasztások, egy tucat államban tartott ugyanis előválasztást vagy jelölőgyűlést mindkét, vagy legalább az egyik amerikai nagypárt.
5o
A demokratáknál Hillary Clinton volt külügyminiszter hét államban - Alabamában, Arkansasban, Georgiá­ban, Massachusettsben, Tennessee-ben, Texasban és Virginiában - szerezte meg a delegáltak többségét a nyár végi végső pártbéli megmérettetésre, a jelöltállító konvencióra. Több helyen jelentős fölénnyel nyert: Alabamában nyolcvanszázalékos, Georgiában hetvenkét százalékos, Virginiában hatvannégy százalékos támogatottságnak örvendhetett. Bernie Sanders két államban nyert, Vermontban és Oklahomában. Szűkebb hazájában a választók nyolcvanhat százaléka szavazott Sandersre. A Demokrata Párt az Egyesült Államokhoz tartozó Amerikai Szamoán jelölőgyűlést tartott, amelyen Clinton győzött.

A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdők táborában az igazi versengés három politikus között zajlik: Donald Trump milliárdos ingatlanmágnás, Ted Cruz texasi és Marco Rubio floridai szenátor harcol. S bár a két másik indulóra, John Kasich ohiói kormányzóra és Ben Carson sebészprofesszorra is voksoltak, alacsony támogatottságuk okán róluk az elemzők máris azt jósolják: hamarosan kiszállnak a választási küzdelemből. A szuperkedden Donald Trump aratta a legtöbb győzelmet. Ted Cruz texasi szenátor két államban nyert - Oklahomában és Texasban -, ám Geor­giában, Vermontban, Virginiában, Alabamában, Massachusettsben, Tennessee-ben és Arkansasban Donald Trumpé lett a győzelem. A leginkább csalódott Marco Rubio floridai szenátor volt, aki az elmúlt napokban többször is agresszív támadást indított Trump ellen, eszerint mindhiába. A politikusnak ugyan befolyásos támogatói vannak, a sajtópletykák szerint Florida állam kormányzója hamarosan nyíltan kiáll Donald Trump mellett, s ha saját államában veszít Rubio, az végzetes hatással lehet a jelöltségére. Florida és Ohio azért is fontos, mert ott mind a 99 delegáltat a győztes viszi el. Hillary Clintonnak változatlanul nagyon erős a támogatottsága az afroamerikai közösség és a nők körében, Bernie Sanders pedig továbbra is elsősorban a fiatal nemzedékek körében népszerű. Donald Trump népszerűségének és támogatottságának elemzése még várat magára: hiszen az alacsonyabb iskolázottságú és a magasan képzett amerikaiak körében egyaránt győzelmet aratott, és ami sokakat meglepett: a szuperkeddi voksolásokon az evangéliumi keresztények táborából is sokan szavaztak rá. Győzelmi beszédében, majd utána, újságírói kérdésekre adott válaszában Donald Trump többek között új munkahelyek létrehozását, a Kínába és Indiába „kiszervezett” munkahelyek visszatelepítését és infrastrukturális beruházásokat ígért, valamint több lehetőséget az amerikaiaknak. „Ismét naggyá tesszük Amerikát!” - ismételte el mindig hangoztatott szlogenjét. Győzelmi beszédében Hillary Clinton is több lehetőséget ígért honfitársainak, külön kiemelve az afroamerikai közösségeket.